Božský citronový koláč
Tento krehký a nežný zákusok zvládne skutočne každý. Aj napriek svojej jednoduchosti uspokojí aj najprecíznejších milovníkov sladkostí. Vďaka citrónu je neodolateľne svieži a zároveň smotanovo jemný - ako obláčik. Neexistuje snáď lepší osviežujúci dezert na leto. Dokonalo sa k nemu hodia čerstvé maliny alebo jahody zo záhradky. Nie je potrebné čakať na špeciálnu príležitosť na jeho ochutnanie, radosť urobí kedykoľvek. Tak na čo čakáme? Poďme si ho spolu pripraviť.
Ingredience
Začneme prípravou korpusu. Vo väčšej miske zmiešajte múku, 2 PL cukru a soľ. Pridajte žĺtok utrený so zmäknutým maslom a vodu. Vymieste cesto a vytvarujte z neho guľu. Zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu, najlepšie však do druhého dňa.
Vyhrejte rúru na 180 °C. Na zľahka pomúčenej ploche vyvaľkajte z cesta kruh, potom ho opatrne preložte do maslom vymazanej koláčovej formy a zatlačte k okrajom tak, aby vznikla ,miska‘. Pečte približne 10 minút dosvetla.
Medzitým sa môžete pustiť do prípravy náplne a my vám poradíme ako na to. Vyšľahajte krátko vajíčka so zvyšným cukrom. Pridajte smotanu, citrónovú šťavu a potom kôru. Znovu šľahajte, až kým sa všetky ingrediencie pekne nespoja. Zvýšte teplotu v rúre na 200 °C. Vyšľahanú zmes nalejte do formy a koláč pečte ďalších 15-20 minút, až kým náplň nestuhne. Skontrolujte, či sú okraje koláča tuhé a pevné, ale náplň by sa mala v strede koláča mierne triasť ako puding.
Nechajte koláč vychladnúť v otvorenej rúre a potom ho dajte ešte na pár hodín vychladnúť do chladničky. Koláč môžete ozdobiť podľa chuti čerstvým ovocím a lístkami mäty. A teraz prichádza dlho očakávaná chvíľa, kedy si koláč môžete vychutnať, najlepšie v kombinácii so šálkou svojho obľúbeného čaju.
Dobrú chuť.