Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Veľkonočný baranček

Veľká noc je priamo za dverami a tak pre vás máme tip na sladké pečenie, ktoré k tomu patrí. Upečte si tradičného veľkonočného barančeka trochu inak. Skúste do receptu pripojiť náš čierny čaj Earl Grey. Budete prekvapení, ako malá zmena dodá cestu nový šmrnc a vylepší chuť.

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Čo budete potrebovať:

Ingredience

125 g
práškového cukru
1
vanilkový cukor
60 g
zmäknutého masla + na vymazanie
2-3
vajíčka
100 g
sparených hrozienok (alebo hrozienka naložené v rumu)
2
lyžičky kypriaceho prášku
250 ml
smotany na šľahanie
2
sáčky čaju Earl Grey

Postup:
1) utrite v jednej väčšej miske zmäknuté maslo s práškovým cukrom, pridajte vaječné žĺtky a vymiešajte do hladka. V druhej miske ušľahajte bielky na tuhý sneh. Pridajte štipku soli a šlahajte, dokiaľ sneh neostane na metličke.

 


2) Ohrejte smotanu rýchlo v rendlíku alebo v mikro-vlnnej trúbe, nesmie sa však variť. Vložte do nej sáčky čierneho čaju a nechajte lúhovať 5 minút. Čaj pustí do smotany svoje typické aróma a chuť, ktoré dodá cestu nový rozmer. Vo výsledku bude jeho chuť veľmi jemná.

 


3) Sneh postupne vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Potom presejte hladkú múku cez sitko, pridajte kypriaci prášok, šľahačku a vymiešajte do hladkého cesta. Malo by mať riedšiu konzistenciu. Nakoniec vmiešajte sparené a odkvapkané hrozienka. 

 


4) Pripravte si formu barančeka. Použijte buď kovovú, alebo silikónovú, s ktorou máme iba dobré skúsenosti. Tak, ako tak ju dopredu vymažte olejom a vysypte múkou, aby sa vám barančeka podarilo po dopečení vyklopiť. Cesto prelejte do formy a dajte piecť do predhriatej  trúby na 175 stupňov na približne 50 minút. Či je cesto hotové zistíte pomocou špajle, ktorú od neho zapichnete - pokiaľ sa na špajľu nič neprilepí, je cesto vo vnútri upečené. 

 


5) Po dopečení nechajte formu úplne vychladnúť a až potom barančeka opatrne cez tácok alebo krájaciu dosku vyklopte, malo by to ísť samo. Barančeka ozdobte mašľou, pocukrujte a hlavne si na ňom pochutnajte, napríkald na raňajky so šiaľkou čierneho ěarl Grey s trochou mlieka a medu. Také ráno si budete chcieť vychutnávať nie len na Veľkú noc. 
 

Zdieľať recept

Kúpiť ingredience

Mohlo by vás zaujímať