039B5385-CEBB-40AF-9BCE-2A0627E058DB@1x60FDE61A-C0CB-455C-9465-ED449E243BA4@1x28C85190-EA32-4543-9AEE-D7751B1946B8@1xF1322DC5-617C-4BC2-A1E0-6E8F2F5AFD76@1x93823C16-7D1C-4A11-9A75-17C1ABBD011193823C16-7D1C-4A11-9A75-17C1ABBD0111ACDCDD59-66B3-4ADC-B9B1-DBA00A48F44F@1x
Produkty

Ako sa vyrába čaj

Ako sa vyrába čaj

Tím našich čajových degustátorov vyberá tie najlepšie, najčerstvejšie a najaromatickejšie čajové lístky. Iba také sa dostanú k zákazníkovi. Tak môžeme zaručiť, že každá šálka čaju Ahmad Tea dokáže naplniť vysoké očakávania našich spotrebiteľov.

Poďme sa bližšie zoznámiť s procesmi, ktorými si musí čajový lístok prejsť, od samotného zberu až po balenie do čajových zmesí.

Pestovanie čaju

Čajové lístky rastú na kríku s názvom Thea sinensis, ktorý patrí do rodiny Camellia. Pestuje sa najmä v Číne a Indii, ale tiež v Afrike alebo na Srí Lanke. V prírode dosahuje výšku okolo 6 metrov. Pre poľnohospodársku produkciu sa pravidelne zastriháva na výšku 90 cm. Pri zbere úrody sa trhajú iba vršky a horné dve vrstvy mladých lístkov, v ktorých je koncentrovaná šťava a živiny. Týmto prístupom sa stimuluje rast kríku, zvyšuje úroda a dosahuje sa vyššia kvalita. Čaju sa najlepšie darí v tropických oblastiach medzi obratníkom Raka a Kozorožca, v nadmorských výškach 305 až 2134 metrov nad morom. Kríkom prospieva teplé tropické podnebie s hojnými zrážkami. Práve charakter podnebia rozhoduje o tom, či je možné ker otrhávať celoročne alebo len sezónne. Teplejšia klíma v Afrike a na Srí Lanke je ideálna pre celoročnú produkciu, s výrazne vyššou úrodou v období monzúnov. Chladnejšia klíma, napríklad na úpätí Himalájí, umožňuje úrodu iba v sezónnych vlnách. Okrem klímy rozhoduje o chuti čaju aj kyslosť pôdy alebo nadmorská výška, v ktorej sa pestuje.

Spracovanie čajových lístkov

Krok 1 – Zber

Ide o nesmierne namáhavý proces. Strmé kopcovité lokality väčšinou neumožňujú použitie moderných technológií. Zberači trhajú lístky ručne z vrcholku čajovníka. Opatrne odtrhnú horné dva listy a pupeň. Ker sa otrháva každých 5-10 dní. Výhodou ručného zberu však je, že sa darí zbierať len tie najjemnejšie lístky a do koncového produktu sa nedostanú žiadne nežiaduce prímesi, napríklad vetvičky. Ahmad Tea London používa výhradne lístky z ručného zberu.

Krok 2 – Sušenie

Hneď ako sú čajové lístky pozberané, rozložia sa na špeciálne veľké sito a sušia sa horúcim vzduchom, čo celý proces urýchľuje. Lístky si týmto spôsobom zachovávajú pružnosť a nerozdrobia sa pri následnom spracovaní CTC alebo ortodoxnou metódou. Okrem zníženia vlhkosti v nich dochádza aj k určitým biochemickým zmenám, ktoré ovplyvnia výsledný charakter čaju.

Krok 3 – Rolovanie

Pri tomto procese sa lámu žilky lístkov, čo uvoľňuje šťavy (katechíny a enzýmy), ktoré sú zásadné pre spustenie fermentácie. Existujú dve odlišné metódy spracovania: ortodoxná, primárne používaná pre sypaný čaj, a CTC (Crush-Tea-Curl), používaná pre čaje vrecúškové. Spracovaním lístky získajú finálny tvar, dobre známy z produktov značky Ahmad Tea London dostupných po celom svete.

Krok 4 – Fermentácia

Spracované lístky sa umiestnia do chladnej, vzdušnej a vlhkej miestnosti na proces fermentácie. Rovnomernosť rozloženia ovplyvňuje ich teplotu, možnosť prístupu kyslíka, a tým aj rýchlosť sušenia. Práve táto fáza výroby najviac ovplyvňuje chuť, preto je dôležité ju priebežne testovať. Pokiaľ sa fermentačný proces ukončí predčasne alebo naopak trvá príliš dlho, výsledná chuť čaju stratí na kvalite.

Krok 5 – Praženie

Sušenie lístkov v peci zastavuje fermentáciu. Cieľom je približne 2% vlhkosť, aby sa predišlo zatuchnutej chuti. Pokiaľ sušenie trvá príliš dlho, čaj získa „spálenú“ chuť.

Krok 6 – Triedenie

Hneď ako je praženie ukončené, čajové lístky sa rozriedia podľa veľkosti a kategórií a dochádza k sériovému baleniu. Čaj sa delí na mnohé triedy ortodoxnej alebo CTC metódy – od tzv. čajového prachu, až po kompletné, celistvé lístky, ktoré však predstavujú iba asi 5% celkovej produkcie. Preto majú tak vysokú cenu. Ich kvalitu neurčuje veľkosť, ale skutočnosť, či boli zberané z horných dvoch vrstiev  čajovníka.  

 

Krok 7 –Príprava čajových zmesí Ahmad Tea

Celý proces výroby vrcholí samotnou prípravou jednotlivých čajových zmesí. Za ich kvalitou stojí talent, vycibrená chuť a aj veľké skúsenosti tímu našich profesionálnych ochutnávačov. Denne otestujú viac ako 500 šálok čaju. Spoľahlivo vyberú iba tie najlepšie, ktoré potom putujú do 80 krajín sveta.