039B5385-CEBB-40AF-9BCE-2A0627E058DB@1x60FDE61A-C0CB-455C-9465-ED449E243BA4@1x28C85190-EA32-4543-9AEE-D7751B1946B8@1xF1322DC5-617C-4BC2-A1E0-6E8F2F5AFD76@1x93823C16-7D1C-4A11-9A75-17C1ABBD011193823C16-7D1C-4A11-9A75-17C1ABBD0111ACDCDD59-66B3-4ADC-B9B1-DBA00A48F44F@1x
Produkty

Náš svet čaju

Letom svetom za vôňou a chuťou najkvalitnejšieho čaju. Vyberte región a vydajte sa na cestu.
Veľká Británia
Čaje z tejto krajiny
Keňa
Čaje z tejto krajiny
Srí Lanka
Čaje z tejto krajiny
Dárdžiling (India)
Čaje z tejto krajiny
Assam (India)
Čaje z tejto krajiny
Čína
Čaje z tejto krajiny
Japonsko
Čaje z tejto krajiny
Japonsko
Čína
Keňa
Dárdžiling (India)
Srí Lanka
Assam (India)
Veľká Británia
Japonsko
Čaj z krajiny vychádzajúceho slnka pochádza z malých záhrad zahalených v hustej hmle.

Japonsko bylo vždy známé pěstováním a výrobou vysoce kvalitního zeleného čaje. Jeho vývoz však v posledních letech vzhledem k vysoké ceně výrazně poklesl. Náklady na pozemky a pracovní síly jsou relativně mnohem vyšší než v jiných čajových regionech světa.

  • Názov krajiny Japonsko
  • Počet obyvateľov 128 miliónov (UN, 2007)
  • Hlavné mesto Tokio
  • Jazyk japončina
  • Náboženstvo šintoizmus, budhizmus

Japonsko bolo vždy známe pestovaním a výrobou vysoko kvalitného zeleného čaju. Jeho vývoz však v posledných rokoch vzhľadom na vysokú cenu výrazne poklesol. Náklady na pozemky a pracovné sily sú relatívne oveľa vyššie ako v iných čajových regiónoch sveta.

Čaj je v Japonsku považovaný za najlepší zmyslový a liečebný prostriedok na zlepšenie kvality života. Jedným z dôvodov je i najstaršia a najslávnejšia kniha o čaju, s názvom „ako udržiavať zdravie pitím čaju“. Napísal ju Eisai, duchovný náboženstva zen. Práve on priviezol ako prvý čajové semená z Číny do japonského Kjóta.

Japonský zelený čaj je pre svoju chuť vysoko cenený. Má žiarivo zelenú farbu a je bohatým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C. Tieto vlastnosti sú pripisované umiestneniu čajových záhrad nachádzajúcich sa v blízkosti riek, potokov a jazier s častým výskytom teplých hustých hmiel a rosy.

Japonci povýšili spôsob prípravy čaju na vysokú výtvarnú a estetickú úroveň a stále veria, že čajový rituál je dôležitou súčasťou spoločenského života. Každý detail v tomto obrade vyžaduje veľa času, pozornosti a presnosti. Základy ležia v princípoch náboženstva zen, podľa ktorého je možné dosiahnuť duchovného očistenia prostredníctvom sústredenia sa na drobné detaily každodenného života. Cieľom dôsledného dodržania i tých najmenších detailov čajového rituálu je navodiť pocit pokoja a harmónie medzi hostiteľom a jeho hosťami.

Vedeli ste, že…

Japonsko sa skladá asi z 3 000 ostrovov?

V Japonsku je sústredených asi 10 % aktívnych sopiek a kvôli tomu ročne dochádza až k 1500 silným zemetraseniam?

Slávne umenie skladania papiera, poznáme ako origami, pochádza z Japonska?

Tradičná japonská forma poézie „haiku“ sa vyznačuje tým, že obsahuje len tri riadky, skladajúce sa postupne z piatich, siedmich a piatich slabík?

Japonsko sa pýši najvyššou priemernou dĺžkou života na svete, ktorá je prisudzovaná najvyššej miere konzumácie rýb na svete.

Vybrať inú krajinu
Keňa
Povzbudzujúci červený čaj z plání horúcej Afriky.

  • Názov oblasti Kenská republika
  • Počet obyvateľov 34,3 miliónov (UN, 2005)
  • Hlavné mesto Nairobi
  • Jazyky svahilčina, angličtina
  • Náboženstvo kresťanstvo

Keňa je jednou z najstarších čajových oblastí Afriky. Ak chcete preniknúť do jej histórie spojenej s pestovaním čaju, musíte sa vrátiť do roka 1903. Semena čajovníka, dovezené z Indie, boli vtedy vysadené na dvoch akroch. Dnes v Keni existuje 69 000 ha čajových plantáží s miestnymi pracovníkmi, ktorí sú pod neustálou ochranou kenského úradu Kenya Tea Development Authority.

Keňa vyváža 348 tisíc ton čaju ročne, čo predstavuje 22 % svetového exportu. Rovníkové podnebie umožňuje pestovanie čaju v priebehu celého roka. Zberá sa raz za 17 dní. Najkvalitnejší čaj pochádza zo zberov od februára do marca. Kenské čaje sú veľmi jasné, červenkasto medeného odtieňa s príjemne povzbudzujúcou chuťou. Kenský čaj je výbornou súčasťou zmesí vhodných na raňajky, napr. English Breakfast.

Vedeli ste, že…

Mt. Kenya je najvyššou horou Keni a druhou najvyššou horou Afriky?

Pohybuje sa medzi Keňou a Tanzániou počas každoročnej migrácie dva a pol milióna antilop a zebier?

Pohybujú sa hrochy rýchlosťou 20 km/h? Ak by ste nimi boli niekedy prenasledovaní, pohybujte sa zľava doprava v priamke a máte šancu, že vás nechytia.

V Keni existuje viac ako 40 kmeňov, z ktorých každý má svoj vlastný jazyk, tradície, spôsob obliekania i kuchyňu?

Keňa má len dve ročné obdobia – obdobie dažďov a obdobie sucha?

Vybrať inú krajinu
Čína
Čína je známa ako pravlasť čaju. Základom jeho mnohých úprav a chutí je množstvo a rozmanitosť pestovaných druhov.

  • Názov krajiny Čína
  • Počet obyvateľov 1,33 miliardy (UN, 2007)
  • Hlavné mesto Peking
  • Jazyk čínština
  • Náboženstvo budhizmus, kresťanstvo, islam, taoizmus

Čína je známa ako krajina, kde sa zrodil čaj. Po stáročia bola vo východoázijskom regióne jeho jediným výrobcom. Napriek tomu spotrebováva väčšinu vlastnej produkcie, stále sa na celosvetovom vývoze podieľa asi 18 %. Hospodári na 1 431 300 hektároch pozemkov vysadených čajom. To predstavuje plochu 8 krát väčšiu, ako je aglomerácia Londýna. Vyrába 5 hlavných druhov – zelený čaj, oolong, biely čaj, čaje ochutené i lisované do malých blokov. Až na niekoľko výnimiek, ako je lapsang souchong, strelný prach či keemun, nie je väčšina čínskych čajov mimo Čínu k dispozícii.

S pitím zeleného čaju sa v Číne začalo pred viac ako 4 tisíckami rokov. Je považovaný nielen za osviežujúci nápoj, ale v mnohých častiach Ázie i za jednu z tradičných medicínskych metód. Používa sa ako liek na široké spektrum rôznych chorôb – napríklad pri kardiovaskulárnych chorobách –, na hojenie rán, znižovanie horúčky i hladiny cukru v krvi a na podporu trávenia. Čínsky zelený čaj je vyrobený výhradne z listov čajového kríku Camellia sinensis. Tie sú behom spracovania vystavené minimálnemu okysličeniu. Zelený čaj bol v Európe oveľa menej populárny ako čierny čaj. Za posledných 10 rokov sa však jeho spotreba významne zvýšila, hlavne vďaka jeho významným antioxidačným schopnostiam a celému radu ďalších zdraviu prospešných účinkov.

V súčasnej dobe je zelený čaj k dispozícii v rôznych zmesiach, od lisovaných, čaj s jazmínovými kvetmi až po osviežujúcu zmes čaju s mätou piepornou.

Vedeli ste, že…

Zmrzlinu vynašli v Číne okolo roku 2000 pred naším letopočtom, kedy sa začali balíčky ryže s mliekom uchovávať v snehu?

Čínsky rok je založený na fázach mesiaca? Kompletný cyklus čínskeho kalendára trvá 60 rokov.

Čínsky kalendár bol vytvorený 2 600 rokov pred naším letopočtom a je najstarším známym kalendárom?

Červená farba je v Číne považovaná za farbu šťastia?

Vybrať inú krajinu
Assam (India)
Assam je jednou z dvoch oblastí sveta, odkiaľ čajovník pochádza.

  • Názov krajiny Indická republika
  • Počet obyvateľov 1,1 miliardy (UN, 2007)
  • Hlavné mesto Nové Dillí
  • Jazyky hindčina, angličtina a ďalších 16 jazykov
  • Náboženstvo hinduizmus, islam, kresťanstvo, budhizmus, džinizmus

India sa podieľa na celosvetovom vývoze čaju asi 12 %. Nachádza sa tu približne 532 000 ha pôdy vysadenej čajovými kríkmi. Od roka 1840, kedy India začala s pravidelnými dodávkami čaju do Európy, sa rozsah čajových plantáží pravidelne zvyšuje, a to predovšetkým v oblasti Assam na severovýchode krajiny.

Assam je, čo sa týka produkcie čaju, najväčším samostatným regiónom na svete. Je jedným z dvoch miest na Zemi (popri Číne), ktoré sa môžu pýšiť vlastnou odrodou. Tá sa nazýva Caméllia sinensis var. assamica. Prospieva jej zvláštne mikroklíma typické pre nížiny v podhorskej oblasti Himalájí. To sa vyznačuje vysokým úhrnom zrážok behom celého roka, ktoré ešte zosilnia behom obdobia monzúnu, a trvale vysokou teplotou vzduchu. Táto kombinácia vysokej vlhkosti a teploty prispieva k mimoriadne silnej, sladko výraznej chuti tohto čaju nádhernej farby, známeho ako assam.

Odroda čajového kríka z Assamu bola objavená v roku 1823 škótskym cestovateľom, ktorý sa volal Robert Bruce. Podľa povesti upozornil v dobe svojho obchodovania v tomto regióne na divoko rastúce kríky čajovníka, pretože si všimol, že domorodci často pijú nálev z jeho listov. Poslal teda vzorky do Európy na vedecké preskúmanie. Na začiatku roka 1830 poslal Robertov brat Charles listy kríka do botanickej záhrady v Kalkate na dokončenie presnej expertízy. Rastlina bola nakoniec klasifikovaná ako druh čaju výrazne sa odlišného od doteraz známych čínskych odrôd. O niečo neskôr začali byť jej sadenice pestované v dažďových pralesoch. Čoskoro sa dosiahlo úspechov a tento čaj sa rýchle rozšíril. Už na konci roka 1830 sa vo Veľkej Británii dopyt po čaji assam významne zvýšil. V súčasnej dobe existuje v tejto oblasti viac ako 600 nezávislých čajových plantáží.

Vedeli ste, že…

Najvyššie položené kriketové ihrisko v Indii je v Chail?

Indické železnice sú so svojimi približne 1,6 miliónmi zamestnancami najväčším zamestnávateľom sveta?

V Indii sa nachádza železničná stanica s najdlhším názvom na svete –Venkatanarasimharajuvariapeta?

India vo svete je na prvom mieste i vo veľkosti filmových produkcií? Bombajský Bollywood je najväčším filmovým priemyslom sveta a každý deň sa tu „vyrobí“ nová premiéra.

Indickým národným ovocím je mango?

Vybrať inú krajinu
Dárdžiling (India)
Dárdžiling je Champagne čajov cenených rovnako vysoko ako toto slávne víno.

  • Názov krajiny Indická republika
  • Počet obyvateľov 1,1 miliardy (UN, 2007)
  • Hlavné mesto Nové Dillí
  • Jazyky hindčina, angličtina a ďalších 16 jazykov
  • Náboženstvo hinduizmus, islam, kresťanstvo, budhizmus, džinizmus

India sa podieľa na celosvetovom vývoze čaju asi 12 %. Nachádza sa tu približne 532 000 ha pôdy vysadenej čajovými kríkmi. V roku 1840 sa do Londýna začal pravidelne dopravovať po mori i čaj z plantáží v oblasti Dárdžiling.

Čaj Darjeeling zaujíma podľa čajových znalcov z Veľkej Británie medzi čiernymi čajmi zvláštne postavenie. Je prezývaný „šampanské čajov“ a oceňujú ho labužníci po celom svete, najmä pre jeho plnú chuť, svetlo zlatú farbu a charakteristickú muškátovú vôňu. Ako prvý, v roku 1841, vypestoval tento druh čajovníka vo svojej záhrade zo semien dovezených z Číny dr. Campbell, civilný chirurg pracujúci pre indickú zdravotnícku službu. Od roku 1986 sa čaj Darjeeling pestuje vo veľkom meradle, a to na úpätí Himalájí, v nadmorskej výške 700 až 2 000 m. Doba rastu je v porovnaní s inými čajovými odrodami veľmi dlhá, často to trvá i 10 rokov, kým sú listy vhodné pre zber. Kríkom prospievajú pravidelné zrážky, slnko a nízko padajúce hmly. Pre ich správny vývoj vytvárajú vhodné podmienky i hornatý terén a pôda bohatá na živiny.

Vybrať inú krajinu
Srí Lanka
Srí Lanka – perla Indického oceánu, preslávená vynikajúcim čajom Cejlón.

Srí Lanka disponuje viac ako 188 000 hektármi čajových plantáží. Tie vyprodukujú asi 298 000 ton čaju ročne, čo znamená viac ako 19 % celosvetového vývozu. V roku 1972 sa vtedajší ostrov Cejlón vrátil ku svojmu pôvodnému názvu Srí Lanka. V názvoch čajových produktov sa však dodnes názov Cejlón používa.

Čaj zo Srí Lanky je možné rozdeliť do troch kategórií. Nízko pestovaný (pod 2 000 m n. m.) sa zberá predovšetkým na juhu ostrova. Ďalej ide o čaj pestovaný v stredných výškach (2 000 až 4 000 m n. m.). Ide o dve veľmi známe kvalitné čajové oblasti – na východe je to oblasť nazývaná Uva a na západe oblasť Dimbala. Treťou kategóriou je čaj vysoko pestovaný (nad 4 000 m n. m.) z horskej oblasti v strede ostrova nazývanej Nuwara Eliya. Odtiaľ pochádzajú naozaj prémiové čaje. Nadmorská výška dáva jednotlivým kategóriám ich výnimočný, nezameniteľný charakter. A práve vďaka miešaniu čajov z rôznych polôh môže Srí Lanka ponúkať tak širokú škálu vôní, chutí i farieb nálevov. Niektoré z nich sú plné, iné ľahké a veľmi jemné. Všetky cejlónske čaje však spája výrazná chuť a zlatistá farba. Vzhľadom na zemepisnú polohu sa čaj na Srí Lanke zberá v priebehu celého roka. Vďaka tomu, že je ostrov v centrálnej časti rozdelený už skorej spomenutým pohorím, dochádza k tomu, že v jednej oblasti zber končí a v druhej práve začína.

o histórie čajového priemyslu Srí Lanky sa významne zapísala predovšetkým postava Jamese Taylora. Bol to práve on, kto tu v roku 1867 založil prvé čajové plantáže. Na začiatku hospodáril len na 19 hektároch a časom postupne plochu svojich plantáží zväčšoval. Obrábanie strmých svahov Srí Lanky nebolo ľahké. Známy anglický autor sir Arthur Conan Doyle o cejlónskych čajových plantážach napísal: „Čajové polia Cejlónu sú naozajstným pomníkom odvahy, rovnako ako vztýčenie leva na kopci u Waterloo.“ Prvý balík cejlónskeho čaju dorazil do Londýna v roku 1893 a vážil asi 23 libier (cca 10 kg). Na ostrove sa pôvodne pestovala káva, a to až do roka 1869. S ním prišla plieseň Hemileia vasatatrix a kávovník na vtedajšom Cejlóne celkom vyhubila. To donútilo majiteľa plantáží prejsť na pestovanie čaju. V súčasnej dobe je Srí Lanka štvrtým najväčším producentom čaju na svete.

Vedeli ste, že…

Čajový priemysel poskytuje na Srí Lanke priamo i nepriamo takmer 1 milión pracovných miest?

Objavili škoricu pochádzajúcu zo Srí Lanky už Egypťania?

Srí Lanka bola prvou krajinou na svete, v ktorej sa stala premiérom žena?

Prezýva sa Srí Lanke „perla Indického oceánu“?

Vybrať inú krajinu
Veľká Británia
Čaj AHMAD TEA London je dostupný v 70 krajinách sveta, a napriek tomu zostáva verný anglickej čajovej tradícii a odkazu svojho zakladateľa.

AHMAD TEA London je rodinná firma so sídlom vo Veľkej Británii. Bola založená z vášne a lásky k najjemnejšiemu a najlepšiemu čaju. Dodnes čerpáme z bohatých skúseností štyroch generácií s jeho miešaním a ochutnávaním. Pochopili sme, že ľudia túžia po výnimočnom nápoji, na ktorý sa budú každý deň tešiť. Vývoj celého procesu výroby, počínajúc výberom prvých plantáží a partnerov až po dnešné každodenné balenie hotového produktu, vždy poháňal záväzok túto túžbu naplniť. A vďaka tomu sme sa práve my stali spoločnosťou, ktorá začala prezentovať čaj formou originálnych balení, ktoré zdôrazňujú jeho hodnotu, poteší a urobí z neho krásny a vďačný darček.

V súčasnosti je značka AHMAD TEA London synonymom pre najlepšie čaje z celého sveta. Kladieme dôraz predovšetkým na kvalitu surovín, a teda i na tradičné metódy ručného zberu. Sú najšetrnejšie ku vzácnym čajovým lístkom a tvoria základ celého starostlivo sledovaného výrobného procesu. Jeho výsledkom je vždy nekompromisná kvalita. Pestrá ponuka spoločnosti AHMAD TEA London zahŕňa klasické čierne, zelené, ovocné a bylinné čaje, ale i skutočne nevšedné špeciality. Naše klasické zmesi siahajú od nesmierne jemných a delikátnych až po aromatické, plné chuti a sily. Teší nás, že sú vysoko cenené nielen uznávanými čajovými odborníkmi z celého sveta, ale i predovšetkým našimi zákazníkmi.

Náš vzťah k čaju je ovplyvnený vedomím, že obrovské množstvo ľudí na celej planéte zdieľa denne svoju túžbu po šálke naozaj dobrého čaju. A my každým svojím konaním usilujeme o to, aby sme im ho dopriali v najvyššej možnej kvalite. Aby im prinášal každodenné nevšedné zážitky, aby ich spájal, dodával im dobrú náladu i veľa energie potrebnej pre úspešný život. AHMAD TEA London si udržuje priazeň a sympatie miliónov svojich zákazníkov v 80 krajinách na 6 kontinentoch možno i vďaka zdanlivo jednoduchej, ale nadčasovej myšlienke svojho zakladateľa: „Nikdy nebudem predávať to, čo by som sám nepil.“

Vybrat jinou zemi