Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Halloweenská inšpirácia a tekvicové brownies s Ahmad Tea

Aj keď má Halloween tradíciu predovšetkým v anglosaských krajinách, teší sa veľkej obľube aj u nás na Slovensku. A niet divu: máme príležitosť k usporiadaniu kostýmového večierku alebo tvorivého popoludnia s halloweenskými dekoráciami. Ťažko by sme mohli vymyslieť príjemnejší spôsob, ako zahnať smútok po teplých letných večeroch!

foto alt

Halloween slávime 31. októbra v predvečer kresťanského sviatku Všetkých svätých (All Hallows’s Day). Jeho korene však možno siahajú až hlboko ku keltským tradíciám: Kelti poslednej októbrovej noci dali meno podľa boha Samhaina – pána mŕtvych. V tento deň sa prelomila hranica medzi svetom živých a mŕtvych – živí mohli navštíviť podsvetie alebo naopak ukazovať cestu svetom mŕtvym. Zakladali veľkolepé ohne a nosili masky a kostýmy, ktoré ich mali chrániť pred zlými duchmi. 

Na Slovensku druhého novembra slávime Dušičky, ktoré tak isto pochádzajú zo sviatku Všetkých svätých. Dušičky sme obmedzili na spomínanie a návštevu hrobu zosnulých; na hrob najčastejšie dávame živé kvetiny a zapaľujeme sviečky symbolizujúce vieru vo večný život. 

Aktuálne by sme v Írsku, USA, Veľkej Británii alebo napríklad v Kanade posledný októbrový večer stretli deti obchádzajúce susedstvo vo všelijakých kostýmoch. Vo dverách na obyvateľov domácnosti namiesto pozdravu zakričia: „Trick or treat!“ – voľne preložené ako „Koledu, alebo niečo vyvediem!“. Domácnosti, ktoré deti neobdarujú sladkosťou alebo inou drobnosťou, sa tak môžu stať obeťou kanadského žartíku a vyslúžiť si napríklad kľučku potretú zubnou pastou alebo auto pokreslené kriedou. 

 

Ak by sa vám do strašenia nechcelo, máme pre vás tradičný jesenno-idylický tip. Pozvite svojich priateľov na večerný čaj a spoločné tvorenie halloweenských tekvíc – takzvaných jack-o‘-lanterns.  Určite pri tom zažijete veľa zábavy a naladíte sa na pokojnejšiu podobu jesenne. K posedeniu a spoločnému tvoreniu si môžete upiecť tematické tekvicové brownies: 

 

Tekvicové brownies

¼ tekvice hokaido
200 g najemno polámanej kvalitnej čokolády
100 g hladké múky
200 g trstinového cukru
80 g masla
4 vajcia
1/2 hrnčeku vriacej vody
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli

 

Tekvice pokrájajte na väčšie kusy a dajte piecť pri 200°C zhruba na 15 minút – kým tekvica nezmäkne. Po vybratí z rúry? ju rozmixujte na hladké pyré (môžete pridať trošku mlieka, aby sa vám lepšie mixovala). 

Vo vodnej kúpeli na miernom ohni rozpustite 150 g čokolády – do hrnca nalejte vodu a na neho položte žiaruvzdornú misku s čokoládou tak, aby sa dno hrnca nedotýkalo hladiny vody. Táto metóda je rýchla a najšetrnejšia. 

Do rozpustenej čokolády pridajte maslo a premiešajte, aby sa obidve suroviny spojili. Potom v inej miske zmiešajte cukor s vajíčkami, kypriacim práškom a preosejte múku. Po častiach pridajte čokoládovú zmes. Nakoniec pridajte aj zvyšok polámanej čokolády a všetko poriadne premiešajte. Zmes by mala mať konzistenciu redšieho cesta, ale nemala by byť vodová. Pridajte tekvicové pyré a ešte raz premiešajte.

Vymažte si malý vyšší plech maslom tak, aby sa vám koláč neprichytil, prípadne ho vyložte papierom na pečenie. Zmes rovnomerne nalejte na plech a dajte piecť pri 190°C približne 30 minút. Priebežne kontrolujte, či sa vám brownies nepália. Múčnik je hotový akonáhle sa na povrchu vytvorí pevná kôrka. Po vybratí z  rúry nechajte vychladnúť, aby vnútrajšok stuhol. 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať