Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy
120 minut

Čajové šišky s Darjeelingom a vanilkovým želé

Ahmad Tea je v Českej republike už 30 rokov a pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili niečo špeciálne. Náš ambasádor a cukrársky majster pán Josef Maršálek pripravil jedinečný recept na čajové šišky s Darjeelingom a vanilkovým želé, ktoré premenia každý čaj o piatej na dokonalý gurmánsky zážitok. Poďte si s nami pripraviť tieto dokonalé šišky.

 

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Darjeelingové želé:

200 g kryštálového cukru

20 ml citrónovej šťavy

220 ml vody

8 g sypaného čaju Darjeeling

4 g pektínu

½ vanilkového struku

 

Šišky:

500 g hladkej múky

50 g trstinového cukru

110 g masla

150 ml mlieka

150 ml cmaru

30 g prášku do pečiva

1 g soli

 

POSTUP:

Čaj zalejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať. Dobre scedíme a vyžmýkame. Vyluhovaný čaj odložíme stranou na neskoršie použitie. Zmiešame pektín s 10 g cukru a vmiešame do chladnúceho čaju. Pridáne rozkrojený vanilkový struk. Za stáleho miešania privedieme túto zmes do varu, pridáme zvyšný cukor a varíme pri teplote 104 °C. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a krátko povaríme. Želé nalejeme do pohárov, uzavrieme a necháme úplne vychladnúť.

Na prípravu šišiek zmiešame všetky sypké prísady v miske, pridáme vyžmýkaný čaj, kúsky studeného masla a vytvoríme posýpku. Potom pridáme tekuté prísady, miesime asi 1 minútu, kým sa všetky pekne spoja a vytvoria pevné cesto. To zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odpočívať. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrojíme kolieska formičkou s priemerom 5-6 cm. Uložíme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 170 °C asi 20-25 minút dozlatista. Podávame ešte vlažné s veľmi jemným maslom a vychladnutým želé. Recept je na 20 kusov.

 

Dobrú chuť! 

Zdieľať recept

Štítky receptu

Kúpiť ingredience

Mohlo by vás zaujímať