Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

AHMAD – Maľby a koláže z použitých čajových vrecúšok

Umenie je medzinárodný jazyk, ktorému rozumie každý. Dokonale ho ovládame už ako deti, ešte než sa naučíme hovoriť. Maľujeme, z farebných papierov vystrihujeme vločky a vytvárame si svoj vlastný vesmír, kde má každá maličkosť svoj význam. Tak isto je to aj v dospelosti, akurát miesto pasteliek máme k dispozícii viacero nástrojov k vyjadrení svojich myšlienok. Umenie nás ale sprevádza celý život a je všade, kam sa pozrieme. 

foto alt

Recyklované umenie

Veríte, že umenie sa dá vytvoriť z čohokoľvek? Alebo máte konzervatívnejší vkus a obdivujete tzv. klasických majstrov? Mnohokrát aj malé prazvláštne veci, ktoré v sebe nesú myšlienku, dokážu vyvolať hlboké pocity a dokonca aj zmeniť náš pohľad nielen na umenie, ale aj na celý svet.

Recyklácia je proces, pri ktorom z už použitého materiálu vzniká materiál alebo produkt tej istej kvality. Podľa štatistík však na Slovensku triedi odpad len 25 % ľudí. Ešte menej ľudí však vie, že z celkového množstva komunálneho odpadu iba 27 % ide naozaj na recykláciu. Pokiaľ sa o životné prostredie naozaj zaujímate, viete, že najlepším spôsobom ako ochrániť planétu je produkovať odpad v čo najmenšom množstve alebo vôbec. V dnešnej dobe na to existuje neuveriteľné množstvo návodov a literatúry. Jednou z najslávnejších predstaviteliek „zero waste“ životného štýlu je Beta Johnsonová. Na základe nazbieraných skúseností vydala v roku 2013 knihu Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste. Kniha vyšla doteraz v 17 jazykoch a o tejto téme Beta prednáša po celom svete. V roku 2016 navštívila dokonca aj Slovensko. 

Téma recyklácie a využitie použitého a nepotrebného materiálu už mnoho rokov vyvoláva veľký záujem umelcov všetkých možných smerov. Na rôznych miestach na svete vznikajú neuveriteľné diela, ba aj celé galérie plné sôch, obrazov a módy. Jedna z najznámejších galérií moderného recyklovaného umenia Hand Crafted Recycling Gallery sa nachádza v Manchesteru a ďalšia v Berlíne. Materiály sú niekedy naozaj prekvapivého pôvodu, čo dokazuje, že ľudská fantázia nepozná hranice.

 

Najmenšie plátno na svete

Svojho dobrodružstva sa dočkalo aj čajové vrecúško. Všetci už poznáme recepty na domácu kozmetiku s čajom – ale čo s takým vrecúškom? Na tuto otázku našla odpoveď americká umelkyňa a veľká milovníčka čaju Ruby Silviousová, ktorá v roku 2016 vytvorila jedinečný projekt 365 Days of Tea.

Ide o sériu miniatúrnych obrazov a koláží vytvorených z použitých čajových vrecúšok. Ruby ich premenila vo vizuálny denník, do ktorého pomocou obrázkov a koláží zaznamenávala svoj každodenný život a zážitky. Projekt mal neuveriteľný úspech a netrvalo dlho, kým Ruby vytvorila ďalšiu sériu obrázkov, tentokrát inšpirovanú cestovaním po Japonsku a Francúzsku.

Príroda, magické záhrady, romantické uličky a portréty – to všetko dokázala preniesť na mini plátna. Práce umelkyne si môžete pozrieť na jej instagramovom účte @silvirub a naživo ich môžete vidieť v Paradigm Gallery vo Filadelfii. 

 

Ako premeniť nepotrebné na užitočné a zábavné

Prichádza jeseň a večery, keď sa najviac tešíme na šálku obľúbeného čaju a na knihu. Ak radi tvoríte alebo hľadáte iný zaujímavý spôsob ako zabaviť deti, môžete si recyklované umenie vyskúšať aj doma. A my vám poradíme ako na to. 

Budete potrebovať usušené vylúhované čajové vrecúška, farby a tenký štetec. Ak je vrecúško svetlejšie, môžete zvoliť akvarely alebo pastelky. Pokiaľ je ale vrecúško príliš zafarbené od čaju, zvoľte hutnejšiu farbu, napríklad tempery. Tip Ahmad Tea – krásne vyzerá aj zlatá alebo strieborná farba. Kompozície sa pre výraznejší efekt dajú dokresliť fixkou. Nebojte sa experimentovať a vrecúška vrstviť cez seba – vďaka tomu vznikne plastický obraz alebo koláž. Ďalej už je to iba na vašej fantázii a vkuse.

 

Tvorte a relaxujte!


 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať