Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Poznáte, ktorý čierny čaj pijete?

V minulom článku sme vás zoznámili so skratkami rôznych typov čiernych čajov podľa spôsobu spracovania čajových lístkov. Teraz vyrazíme do sveta a navštívime oblasti, kde má pestovanie čierneho čaju dlhú tradíciu a naučíme vás práve podľa týchto oblastí rozpoznávať druhy čajov.

Každá čajová oblasť, dokonca aj jednotlivé plantáže, ktoré od seba môžu byť vzdialené len niekoľko kilometrov, majú svoje špecifiká dané kvalitou pôdy, podnebím alebo počasím v rôznych obdobiach. Meniace sa podmienky dokonca umožňujú odborníkom rozoznávať rôzne ročníky zberu a tým aj ich kvalitu. Medzi najznámejšie oblasti pestovania čierneho čaju patrí Čína, India, Srí Lanka, Keňa a Turecko.

foto alt

Čína

Čína je krajinou, v ktorej sa tradícia pitia čaju zrodila. Čajové plantáže sú tu na ploche približne osemkrát väčšej, než je aglomerácia Londýna a väčšinu produkcie spotrebováva Čína sama.

Medzi druhy čínskeho čierneho  čaju vyrábaného z odrody Camellia sinensis patrí predovšetkým Yunnan Red (Dian Hong) – prémiový čaj s bohatou, jemnou a zemitou chuťou a zlatistou farbou, alebo Keemun – jeden z najobľúbenejších čínskych čajov so sviežou, ovocnou a vínu podobnou chuťou. Špecifickým typom je potom tzv. dymový čaj (Lapsang Souchong). Jeho lístky sa sušia nad ohňom z borovicového dreva a absorbujú dym, ktorý je jednoducho rozpoznateľný vo veľmi silnej chuti a vôni. 

 

 

India

India spoločne s Čínou patrí medzi krajiny s vlastnou pôvodnou odrodou čajovníku, ktorá sa tu nazýva Camellia sinensis, var. assamica. Práve severoindický Ásám je čo sa týka produkcie čaju najväčšou samostatnou oblasťou na svete. Ásámský čaj má svetlo vínovú farbu a veľmi výraznú sladšiu a zľahka trpkú chuť. Pravdepodobne ste ho už ochutnali a ani o tom neviete. Býva totiž obľúbený v zmesiach raňajkových čajov, napríklad nášho Ahmad Tea English Breakfast.

Oproti tomu Darjeeling si vychutnáte najlepšie pri odpoludňajšom posedení. Vo svete čaju má veľmi zvláštne postavenie. Pestuje sa priamo na úpätí Himalájí a pre svoju plnú a bohatú chuť s jemným podtónom muškátu je považovaný za šampanské medzi čajmi. Charakteristické je tiež jeho výrazná vôňa a svetlá jantárová farba. 

 

Srí Lanka

Perla Indického oceánu je domovinou vynikajúceho cejlónskeho čaju. Tá najkvalitnejšia produkcia pochádza z horskej oblasti (nad 4000 m. n. m.) v strede ostrova zvaného Nuwara Eliya.

Cejlónsky čaj sa vďaka členitosti krajiny jemne líši škálou vôní, chutí a odtieňov nálevu. Spoločným znakom je však výrazná, svieža citrónová chuť a zlatistá farba. Je ideálny pre prípravu ľadového čaju.

 

Keňa

Sadenice čajovníku indického sa do Keni dostali až začiatkom 20. storočia. Tropické klíma oblasti a sopečná pôda bohatá na živiny dodávajú kenskému čiernemu čaju charakteristickú príjemne zemitú a povzbudzujúcu chuť a jasne červenastú farbu. Najlepší čaj z tejto oblasti pochádza zo zberov od februára do marca. Kenský čaj je vhodný predovšetkým k popíjaniu v ranných a dopoludňajších hodinách. 

 

 

Čajové zmesi

Nesmieme opomenúť ani čaje, ktoré sú na Slovensku a vo svete obecne veľmi obľúbené. Medzi tie najznámejšie patrí spomínaný English Breakfast, ktorý má pôvod prekvapivo v americkej koloniálnej histórii a získal si obľubu britských osadníkov. Keďže čajovník by v podmienkach európskeho súostrovia trpel, tvorí tento druh čierneho čaju väčšinou zmes ásámskeho, kenského a cejlónskeho čaju. Vďaka tomu získava plnú sladkastú a veľmi silnú chuť. S kvapkou mlieka alebo citrónu vytvorí dokonalý pár. Veľmi podobnou alternatívou je tiež pôvodný typ čaju Irish Breakfast. 

A korunu na záver nemôže nasadiť nik iný než Earl Grey. O jeho pôvod sa vždy viedli spory medzi Anglickom a Čínou. Názov však získal po britskom ministerskom predsedovi z rokov 1830-1834 Charlesu Greyovi. Isté je tiež to, že skôr než o zmes čajových lístkov ide o čierny čaj s prísadou bergamotového oleja. Je jemný, s príjemným kvetinkovým a ovocným podtónom, avšak s plnou chuťou. 


Ktorý čierny čaj máte v obľube vy a pri akej príležitosti si ho najviac vychutnáte? 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať