Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Perla indického oceánu

Srí Lanka (do roku 1972 nazývaná ako Cejlón), je ostrovný štát nachádzajúci sa v juhovýchodnej Ázii v blízkosti polostrova Predná India.
Najväčším mestom je Kolombo a hlavným mestom Šrí Džajavardanapura Kotte (Sri Jayawardenapura), ktoré je zároveň jeho predmestím.
Srí Lanka je multikultúrnou spoločnosťou, kde väčšinovú skupinu z približne 20 miliónov obyvateľov tvoria Sinhálci (budhisti). Ďalšími skupinami sú Tamilovia (hinduisti) a v menšej miere tu žijú aj moslimovia a kresťania. Väčšina obyvateľov je chudobná, žije vo vidieckych oblastiach a je závislá od poľnohospodárstva. Čajové plantáže sú okrem ryžových, kokosových a kaučukových, najväčším prínosom pre rozvoj ekonomiky a hlavným zdrojom príjmov dedinského obyvateľstva. Cejlónsky čaj je synonymom pre Srí Lanku a je tiež jej hlavnou exportnou komoditou.

foto alt

V súčasnej dobe je Srí Lanka štvrtým najväčším producentom čaju na svete.
Prvé čajové plantáže založil v roku 1867 Brit James Taylor a stal sa tak „otcom" miestneho čajového priemyslu.
Srí Lanka disponuje viac ako 188 000 hektármi čajových plantáží. Tie vyprodukujú asi 298 000 ton čaju ročne, čo znamená viac ako 19% celosvetového vývozu. V názvoch čajových produktov sa dodnes zachoval pôvodný názov Ceylon.
Čaj sa tu pestuje v rôznych lokalitách a výškach, ktoré majú výrazný vplyv na konečnú chuť čaju. Vďaka miešaniu čajov z rôznych polôh môže Srí Lanka ponúkať širokú škálu vôní, chutí aj farieb nálevov.
Nízko pestovaný čaj (pod 2 000 m n. m.) sa zberá predovšetkým na juhu ostrova. Čaj pestovaný v stredných výškach (2 000 až 4 000 m n. m.) nájdeme v dvoch známych oblastiach - na východe je to oblasť zvaná Uva a na západe oblasť Dimbala. Najvyššiu oblasť s plantážami čaju (nad 4 000 m n. m.) nájdeme v horskej oblasti Nuwara Eliya v strede ostrova. Odtiaľ pochádzajú čaje veľmi vysokej kvality.
Vzhľadom na geografickú polohu sa čaj na Srí Lanke žne v priebehu celého roka.
Pokiaľ si chcete spôsob spracovania čaju prehliadnuť naozaj zblízka, vydajte sa cez čajové plantáže do malej horskej dediny menom Ella a navštívte jednu z miestnych tovární. Odtiaľ potom môžete rovno podniknúť výstup na pútnické miesto s názvom Adamova hora, k vodopádu Rawana Ella. Je tiež skvelým miestom, kde nastúpiť na cestu vlakom do Nanu Oya alebo do Haputale, cestou vás čakajú jedny z najkrajších výhľadov na srílanskú krajinu.

 

Srí Lanka je obdarená veľkou rozmanitosťou krajiny aj podnebia. Vďaka tomu, sa radí medzi jednu z najkrajších krajín sveta.
Ako domov niekoľkých etnických skupín, z ktorých každá má svoje vlastné kultúrne dedičstvo, má tiež veľmi pestrú kultúru.
Medzi siedmimi pamiatkami zapísanými na zozname UNESCO nájdeme paláce staré takmer 3 000 rokov.
Medzi najnavštevovanejšie miesta patrí napríklad tajomný 200 metrov vysoký skalný masív Sigiriya s pozostatkami osídlenia na vrchole, jaskynné chrámy Dambulla, kráľovské mestá Anurádhapura a Polonnaruva s pozostatkami kráľovských palácov alebo mesto Kandy s Chrámom Budhovho zubu. Za videnie určite stojí aj stará časť mesta Galle na južnom pobreží. Vďaka svojej zachovalej unikátnej architektúre domov ovplyvnenej portugalskými, holandskými a britskými prisťahovalcami a pôvodnému opevneniu z roku 1663 je mesto tiež zapísané na zozname UNESCO.

Veľkým lákadlom pri cestách na Srí Lanku je tiež množstvo krásnych pláží. Každý si tu určite nájde tú svoju. Ak radi šnorchľujete, nemali by ste vynechať pláž Mirissa na južnom pobreží ostrova. Voda je tu priezračne tyrkysová a dajú sa tak dobre pozorovať koraly alebo podnikať výlety za veľrybami a delfínmi.
Jedna z najrušnejších pláží na Srí Lanke s mnohými barmi a reštauráciami nesie názov Hikkaduwa. Táto pláž je rovnako ako pláž Arugam Bay vyhľadávaným miestom surfistov.
Ak máte radšej pokoj a nevadí vám, že budete ďalej od centra mesta, potom by vám nemala uniknúť pláž Talalla vzdialená niekoľko minút autom od mesta Matara.

 

Keďže Srí Lanku ovplyvňujú monzúny, ktoré rozdeľujú ostrov počas roka na dve časti, dá sa sem cestovať viacmenej celoročne. Severovýchodné vetry prinášajú slnko na juhozápadné pobrežie od novembra do marca. Počas nášho leta sa naopak odporúča cestovať smerom na východ.

Tak už viete, prečo sa Srí Lanka často prezýva Perla indického oceánu?


 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať