Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy
210 minut

30. výročie Ahmad Tea v Českej republike - torta Earl Grey s čokoládovým bergamotovým krémom

Ahmad Tea je v Českej republike už 30 rokov a pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili niečo špeciálne. Náš ambasádor a cukrár pán Josef Maršálek vymyslel pre túto vzácnu príležitosť tortu z čaju Earl Grey s čokoládovým krémom. Josef je nielen skvelý cukrár, ale aj milovník čaju a všetkého britského. 

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Korpus:

4 vajcia M

160 g trstinového cukru

160 g hladkej múky

20 g kukuričného škrobu

60 ml vody

70 ml olivového oleja

6 g čaju Earl Grey

6 g prášku do pečiva

1 g soli

 

Krém:

250 g masla

175 g práškového cukru

100 g horkej 70% čokolády

40 ml bergamotového pyré

1 g soli

 

 

Kaviár s čajom a bergamotom

130 ml vody

50 ml bergamotového pyré

35 g práškového cukru

15 ml medu

3 g čaju Earl Grey

2 g agaru

 

Na záver:

repkový olej

olivové listy

50 g pražených mandlí

 

POSTUP:

Čaj zalejeme vriacou vodou a necháme dobre vylúhovať, potom scedíme a dobre vyžmýkame. Do čaju pridáme vajcia a cukor. Zmes šľaháme, kým nie je hustá a spenená. Jemne vmiešame olivový olej a nakoniec všetky ostatné sypké prísady, aby sme nestratili príliš veľa objemu. Zmes nalejeme do papierom vystlanej tortovej formy a pečieme pri teplote 160 °C približne 30-35 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nie je úplne suchá. Korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

Na krém privedieme pyré do varu, zmiešame ho s čokoládou a dobre premiešame. V miske vyšľaháme veľmi mäkké maslo s cukrom do nadýchanej peny, pridáme soľ a čokoládové pyré. Šľaháme, kým nevznikne hladký nadýchaný krém. Nie je potrebné ho úplne prešľahať.

Kaviár zalejeme vriacou vodou a necháme dobre vylúhovať. Potom ho precedíme, pridáme med, agar rozpustený v cukre a zmes privedieme do varu. Varíme asi 20-30 sekúnd, odstavíme zo sporáka a vmiešame pyré.

Tekutú zmes prelejeme do stláčacej fľaše a nakvapkáme do pohára s veľmi studeným, mierne zmrazeným olejom. Vzniknuté kavarové guloičky necháme 10 minút odpočívať v oleji a potom scedíme. Neskôr olej opäť použijeme. Kaviárové guličky opláchneme v studenej vode.

Korpus dvakrát prekrojíme a naplníme dvoma tretinami krému, zvyšným krémom potrieme boky a vrch torty. Spodný okraj ozdobíme kúskami mandlí, ktoré pri pečení pre väčší efekt posypeme cukrom a po vychladnutí obalíme v jedlom zlatom prachu. Po obvode naaranžujeme kaviár a ozdobíme olivovými lístkami. Najlepšie chutí pri izbovej teplote.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Zdieľať recept

Štítky receptu

Kúpiť ingredience

Mohlo by vás zaujímať