Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Sila uchovávania čaju - čaj sypaný alebo vrecúškový?

Kultúrny nápoj, symbol rituálov, pokoja a pohody, zdroj energie, lahodný a zdraviu prospešný zážitok – to všetko pre nás môže predstavovať zdanlivo bežné pitie čaju. Nie nadarmo patrí čaj medzi historicky najstaršie nápoje opradené mnohými legendami. Navyše sme jeho dôkladnou prípravou odmenení pozitívnymi účinkami na duchu aj na tele. Poďme sa teda na chvíľku zastaviť a ukázať si niekoľko základných rozdielov medzi pitím čajov sypaných a vrecúškových. 
 

foto alt

Vrecúškový čaj je isto skvelou alternatívou pre tých z nás, ktorý sa ocitáme v nedobrovoľnom kolotoči všedného ponáhľania sa a stresu. Uvariť vodu, zaliať a vypiť – jednoduché a rýchle, bez potreby sitka. 

Sypaný čaj je vyrábaný z celých listov čajovníku alebo z veľkých kúskov listov, ktoré stále obsahujú aromatické esenciálne oleje. Drvenie nadrobno pre potreby vrecúškových čajov prispieva k vyprchávaniu týchto olejov a tiež ku znižovaniu zdravotných účinkov čaju. Preto sú vrecúškové čaje Ahmad Tea balené v alu vrecúškach pre trvalejšie zachovanie jedinečnej vône. 

 

Vedeli ste napríklad, že zelený sypaný čaj obsahuje takzvané katechíny, ktoré prispievajú ku zlepšeniu kvality pamäti, celkového kognitívneho výkonu a antioxidačnému potenciálu krvi a že jeho pitie je vhodné aj pri chudnutí? Pre uchovanie týchto zdraviu prospešných látok je preto vhodné kupovať zelený čaj čo najčerstvejší.  

Začiatočníci sa môžu zamilovať do jemného zeleného čaju s vôňou jazmínových kvetov, pokročilí milovníci sypaného čaju môžu vyskúšať zelený čaj Jasmine Dragon Pearl z limitovaného radu Ahmad Tea, ktorý je zložený iba z vybraných čajových púčikov rolovaných ručne do guľôčok.

Z ekonomického hľadiska nám sypaný čaj umožňuje pripraviť viacero nálevov – čajové lístky sa môžu zalievať viackrát, pri čom je vždy možné dosiahnuť bohatej chuti. Látky sa totiž uvoľňujú postupne a neobmedzene.

Čaj vrecúškový spravidla po jednom použití vyhodíme. Dôležité je tiež všímať si dobu expirácie – čaje vrecúškové majú menšiu trvanlivosť, ktorá je približne štyri až šesť mesiacov. 

 

Hoci tradícia pitia čaju pochádza z pradávnej Číny a prvá zmienka, ktorá sa nachádza v čínskom slovníku z roku 350, pochádza z prvého storočia nášho letopočtu, tradíciu pitia čaju si osvojili aj Briti.

Najviac typickým zástupcom je čierny čaj dovážaný z indického Darjeelingu alebo Assamu. Medzinárodne obľúbeným sa stal pre svoju trvanlivosť, silnú vôňu, vysoký obsah kofeínu a tiež pre vysoký obsah aromatických látok, ktorý napomáha stimulácii orgánov nervovej a dýchacej sústavy . 

Sypaný čierny čaj lúhujeme približne dve až tri minúty, pričom hneď po jeho zaliatí dochádza k uvoľňovaniu kofeínu. Od čaju teda neodbiehajme – po siedmich minútach lúhovania môže kofeín z nápoja celkom vyprchať a nebude mať povzbudzujúci účinok. Ochutnajte čierny čaj Assam Tea, ktorý je vhodný k pitiu kedykoľvek v priebehu dňa alebo tradičný Darjeeling, prezývaný aj „šampanské medzi čajmi“. 

 

Ak však na svoj obľúbený vrecúškový čaj nedáte dopustiť, nemusíte vešať hlavu: Ahmad Tea nerobí rozdiely medzi kvalitou sypaného a vrecúškového čaju, aby ste neprišli o svoj unikátny čajový zážitok. Tak teda: zatvorte oči a preneste sa do starodávnej Číny alebo moderného Londýna – pitie čaju je vždy kultúrnym zážitkom.  

Preferujete čaj sypaný alebo vrecúškový? Aký je váš najobľúbenejší? Ozvite sa nám! 
 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať