Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Ako na pitný režim v lete

O pitnom režime sa toho napísalo už veľa, základ je ale stále ten istý. Mali by sme vypiť denne aspoň 2,5 litrov tekutín. Najlepšie vodu a nesladené nápoje, aby sme podporili správnu činnosť obličiek a celého nášho organizmu.  
 

foto alt

Priznajte sa – dodržujete pravidelne a dôsledne pitný režim? Pijete až vtedy, keď cítite smäd? To je trochu neskoro. Na pitie by sme mali myslieť v priebehu celého dňa a nedoháňať to až vtedy, keď máme vyschnuté hrdlo.

Rýchly prísun veľkého množstva tekutín pre naše telo nie je to najlepšie. Ako sa ale prinútiť, keď celý deň vysedávate pri počítači, v škole na prednáškach alebo pobehujete po schôdzkach? 


Skúste pár jednoduchých tipov, ktoré vám s pitným režimom pomôžu:

Postavte si fľašu s vodou alebo karafu priamo na stôl vedľa počítača. Ideálne tak, aby ste ju mali stále na očiach, ale nerozliali ju. Budete na pitie myslieť častejšie a ľahšie sa vám pripomenie, že sa máte napiť. 

Kúpte si zdravotne nezávadnú fľašu a noste ju sebou do školy, na schôdzky aj do fitka. Nebudete zbytočne plytvať plastmi, neohrozíte svoje zdravie mikroplastmi a naviac budete mať nápoj vždy pri ruke, kedykoľvek sa budete chcieť napiť. Chytrá fľaša v štýle termosky udrží vychladenú vodu aj horúci čaj pri teplote. 

Nastavte si na telefóne pripomienky. Napríklad každú hodinu či polhodinu, aby ste sa napili zo svojho poháru alebo fľaše. Radšej malé dúšky v priebehu celého dňa, než smädné hltanie po litroch. 

Pokiaľ v priebehu dňa nemusíte nikam odchádzať, nechajte na stole veľkú dvojlitrovú fľašu alebo karafu a označte si na nej štvrtiny. Podľa toho budete vedieť, koľko ste toho mali už vypiť dopoludnia, napoludnie a večer. Jednoducho tak môžete kontrolovať, ako na tom s pitím v priebehu dňa ste a či ste na pitný režim nezabudli. 

Čo teda piť?

Najlepšie obyčajnú vodu. Tá je pre naše telo najprospešnejšia. 

Čo však robiť, keď vám obyčajná voda príliš nechutí a nechcete sa napchávať sladenými limonádami? Skúste do vody pridať plátky citrusov a lístky mäty. Voda dostane chuť a vy ju ľahšie vypijete bez toho, aby ste sa nútili. 

Pokiaľ u vás ani toto neuspeje, skúste Ahmad ľadové čaje. Sú z kvalitných čajových lístkov, lúhujú sa za studena, takže nemusíte čakať, až sa schladia a navyše sú bez cukru, takže si ich môžete vychutnávať bez obáv o líniu. Po vylúhovaní vrecúška čaju vo vode získate skvelý chladený nápoj so super chuťou, ktorý si zamilujete. Skúste si do karafy pridať aj kúsky ovocia a lístky byliniek alebo plátky citrusov. O svieži letný nápoj máte postarané a veríme, že sa do pitia nebudete musieť nútiť. 

Pokiaľ máte v obľube džúsy a šťavy z odšťavovača, skúste ich zriediť väčším množstvom vody, aby vás viacej osviežili a doplnili tekutiny. 

Pre pitie v priebehu dňa i popoludní sú najvhodnejšie bylinkové čaje. V priebehu dňa si doprajete zelený čaj, ktorý má blahodarné účinky na telo, lebo obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Večer sa mu ale vyhnite, aby ste si nenarušili pokojný spánok. To isté platí aj pre čierny čaj. Ten si naopak dávajte ráno napríklad ako alternatívu kávy. Je vhodnejší pre citlivý žalúdok a dokáže Vás prebrať rovnako dobre ako čierna káva. Čo takto obľúbený Earl Grey? Môžete do neho pridať trochu mlieka a medu a piť ho ako Angličania.

Pre tých, ktorí bez čierneho čaju nemôžu byť ani večer, máme decafeinovú verziu, po ktorej sa nemusíte báť, že by ste nezaspali. 

 

Čomu sa naopak vyhnúť?

Vyhnite sa nadmernému pitiu sladkých limonád, energetických nápojov, kávy, mliečnych nápojov a podobne. Sladké nápoje obsahujú prázdne kalórie, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi a rozhodne nám neprospievajú. Energetické nápoje zaťažujú obličky látkami, ktoré obsahujú, čierna káva dehydratuje, pokiaľ jej pijete hodne a mliečne nápoje nie je vhodné piť každý deň a po litroch. Platí -všetkého s mierou. Ale voda je základ a čaje vhodným spôsobom doplnia tekutiny v priebehu celého dňa. Pitie je základ nášho zdravia, fungovania vnútorných orgánov, našej výdrže, sústredenia aj krásy. Hydratovaná pokožka bude vždy vypadať relaxovaná.


 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať