Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Posilnite imunitu pred zimou

Jesenné obdobie je podľa čínskej medicíny časom, kedy slabne energia jang a telo sa tak isto ako pôda po zbere chystá na zimu. Obraciame sa tak viac do svojho vnútra a hľadáme vyrovnanosť. Na jeseň by sme sa preto mali viac starať predovšetkým o naše najdôležitejšie orgány: hrubé črevo a pľúca, ktoré nám zaistia vitalitu do jari, kedy opäť obnovíme sily. 
 

foto alt

Harmónia v črevách
Hrubé črevo je zdrojom imunity. Symbolicky odkazuje ku všetkému, čo na svojej životnej ceste stretávame – či sme schopní oprostiť sa od minulosti a nepotrebných vecí, poučiť sa alebo odpúšťať.

Zdravé zažívanie znamená, že nie sme fixovaní na nič, čo pre svoj život nepotrebujeme. Zjednodušene – zbavujeme sa odpadu vrátane toho duševného. 

Črevné ťažkosti bývajú rozpoznateľné podľa kožných prejavov, ako sú vyrážky, plesne alebo huby a tiež náhle alergie alebo poruchy spracovania cukrov v tele. 

 

Pľúca v rovnováhe
Pľúca sú symbolom schopnosti dávať aj brať – ak je telo zdravé, nádych a výdych sú v rovnováhe. Naopak dýchacie ťažkosti sú spojované nielen s fyzickými prejavy, ale aj psychickými. Preto v komunikácii hovoríme, že nám niečo „vzalo dych“ alebo že situáciu „nemôžeme rozdýchať“. Pritom sa často necítime v duševnej rovnováhe. 

Tento dôležitý orgán je aktívny predovšetkým medzi treťou a piatou hodinu ráno, kedy sa ľudia s dýchacími ťažkosťami a fajčiari často budia a ich kašeľ sa zhoršuje. Na jeseň môže dýchavičnosť, nádcha alebo kašeľ vplyvom oslabenej energie a imunity prerásť v dlhotrvajúce problémy, takže je naozaj potrebné starostlivosť o pľúca nepodceniť. 

 

Skontrolujte svoj jedálny lístok
Vo svojej strave obmedzte hlavne tučné živočíšne potraviny a mliečne produkty, ktoré zbytočne vytvárajú hleny. Prípadne si kupujte výhradne bioprodukty, ktoré neobsahujú hormóny alebo antibiotiká, narušujúce črevnú mikroflóru. Vyvarujte sa aj pridaným cukrom, obmedzte bielu múku a lepok. Znížte príjem červeného mäsa a jedzte hlavne strukoviny, potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, hnedú ryžu a cibuľu.

A pokiaľ myslíte aj na zbavenie sa prebytočných kíl, doplňte stravu funkčným čajom SLIM.

 

Správny pitný režim je základ
Nápoje by nemali byť studené, ale teplé alebo aspoň vlažné. Telo potom nemusí vyrovnávať teplotné rozdiely a zbytočne sa nenamáha. Zamerajte sa preto vo vyššej miere na pitie čajov. Pite hlavne tie bylinkové, ktoré vám poskytnú prospešné látky. A ak chcete telo podporiť dávkou energie, skúste to s funkčným čajom Energy.

Lipový kvet, čierna baza alebo echinacea sú skvelými pomocníkmi predovšetkým na začiatku chrípky a nachladení. Priebeh pomáha zmierniť ďumbier, ktorý uľahčuje potenie, alebo šípky. Správnej látkovej výmene napomáhajú aj mäta, levanduľa alebo citrónová tráva a harmanček. 

Vybavte sa pred zimou tými správnymi pomocníkmi pre zdravú imunitu, ako je bylinný čaj Detox s ďumbierom a zmesou mäty, feniklu, púpavy, brezy, rozmarínu a žihľavy alebo bylinný čaj Harmanček s citrónovou trávou. 

Už ste ochutnali aj náš funkční čaj IMMUNE s citrónom, ďumbierom a kurkumou?

 

Dejte nám vedieť, ktorý je váš najobľúbenejší!
 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať