Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Abeceda chutí – tajomstvá prípravy čaju

V zime zahreje pri srdci, v lete osvieži ako čerstvý vánok. Milujeme ho, tešíme sa na neho. Je to súkromný rituál, ktorý radi zdieľame. Tento voňavý a lahodný nápoj dokáže nielen nabudiť, ale aj dokonalo uvoľniť. Je to slávnostný a ušľachtilý elixír, ktorý obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Prospešnosť čaju pozná každý. Ak však jeho príprave nevenujete pozornosť, kruto sa vám vysmeje. Je ako citlivý milenec. A my vám radi prezradíme, ako na neho.
 

foto alt

Elixír z Číny 

Po celé storočia mnoho generácií skúma tajomstvo ukryté v lístkoch kúzelnej rastliny čajovníku. Jeho história je veľmi dlhá a existuje veľa legiend o jeho objavení.

Najznámejšia je legenda o čínskom cisárovi, ktorý žil 2700 až 2800 rokov pred naším letopočtom. Bol to veľký objaviteľ, ktorý hľadal symbiózu v prírode a meditoval. Skúmal rastliny a experimentoval s bylinkami a ich vplyvom na ľudské zdravie. Údajne v priebehu prípravy jedného z elixírov mu pri varení náhodou do kotlíku spadli lístky čajovníku. Nedokázal odolať mámeniu a nápoj ochutnal. Jeho chuti okamžite prepadol a niet sa tomu čudovať! Zmienky o čaji nájdeme aj v básňach dávnych umelcov. Vyššie zmienená je len jednou z mnohých legiend, ale i tak sa historici zhodujú, že čajovník bol objavený naozaj práve v Číne.  

Prvé najstaršie zmienky o čajovníku nájdeme v knihe s názvom „Cesty a putovania“ od cestovateľa Giovanniho Battisty Ramusia z roku 1559, v ktorej opisuje liečivé účinky rastliny. Ku globálnemu rozšíreniu čaju však došlo až v 19. storočí vďaka Angličanom, ktorí založili prvé plantáže v Indii. 

 

Jemnosť nado všetko

Každý majster vie, že trpezlivosť je cesta k poznaniu. Začneme od základov. Kľúčovým elementom je voda. K príprave čaju musíte používať vodu vždy čerstvú a studenú. Teplá voda nie je vhodná, pretože môže obsahovať baktérie a narušiť chuť. A to my predsa nechceme.

Najvhodnejšia je najmäkšia voda – na Slovensku tento problém ale našťastie príliš riešiť nemusíme. Ak však narazíte na tvrdú vodu, stačí aby sa povarila, len krátko, pretože pri dlhšom vare prichádza o prírodné kyslasté látky. Pozornosť tiež venujte nádobe, v ktorej nápoj pripravujete. Sklo, porcelán či keramika na výslednú chuť nemajú vplyv. Ale plast alebo kov môžu uvoľňovať škodlivé látky, ktoré takisto  môžu nabúrať chuť a celkový zážitok. Pretože lístky potrebujú veľa priestoru a najlepšie sa vylúhujú v bacuľatej nádobe, nie je vhodné používať malé sitká. 

 

Teplota a jej vplyv

Jedno zo základných pravidiel, ktoré by sme mali vedieť, je ako ošetriť nádobu v ktorej sa nápoj chystáme pripraviť. Aby nedochádzalo k teplotným stratám, kanvicu a šálky pred prípravou prelejeme horúcou vodou. Nádobu to nielen zahreje, ale aj zbaví prípadných nečistôt. Každý druh čaju vyžaduje svojský prístup. Vhodná teplota pre čierny čaj je 100 °C a doba lúhovania by nemala presiahnuť 3 až 5 minút. Inak hrozí, že čaj bude neznesiteľne silný.

Zelený čaj je trochu citlivejší a vyžaduje teplotu vody 60 až 80 °C . Čas lúhovania sa pohybuje od 1 až do 3 minút. Niektoré druhy zeleného čaju vás potešia aj viacerými nálevmi. Príliš horúca alebo nedostatočne zohriata voda môže lístky narušiť priveľmi rýchlo alebo príliš pomaly. Z toho vyplýva, že výsledná chuť bude iná a jednotlivé nálevy sa od seba budú veľmi líšiť.

Ovocné čaje sa zase lúhujú pri teplote 100 °C po dobu 8 až 10 minút. To isté platí pre bylinkové čaje s tým, že čas lúhovania by mala byť trochu dlhší. 

A vedeli ste, že za typický anglický čaj sa považuje Earl Grey? Málokto vie, že pôvodný recept pochádza z Číny! Charles Earl Grey získal tento recept od jedného čínskeho mandarína, keď navštívil Čínu v rámci služobnej cesty. 

 

Ako čaj pripravujete vy?

Prajeme vám, aby každá šálka chutnala tak, ako ju máte radi!


 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať