Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Ponorte sa do čajového kúpeľa

Olejový, bahenný, bylinkový... Kto z nás už neskúsil nejaký kúpeľ obohatený o vitamíny a telu prospešné látky? A už ste sa niekedy vykúpali v čajových lístkoch? Silice a látky obsiahnuté v čaji sú zdravé nielen pri vnútornom užití, ale dokážu divy aj s našou pokožkou a mysľou. Stačí len pár minút. Vyskúšajte. 

foto alt

Hydratácia je základ

Trápi vás suchá pokožka tváre, rúk, chodidiel alebo ďalších partií? Niet divu. Každodenné vystavovanie sa okolitým vplyvom či práca s čistiacimi prostriedkami narušujú ochrannú vrstvu našej pokožky, a tým ju aj vysušujú.

Hydratačné krémy sú pritom v zime kvôli mrazu paradoxne skôr na škodu. Pleť a pokožku je preto treba vyživiť.

Nasypte do vane dve až tri hrsti zelených čajových lístkov, prilejte dva litre plnotučného mlieka (ideálne čerstvého kravského) a dve deci medu. Ak máte veľmi suchú pokožku, nebojte sa toto množstvo zdvojnásobiť. 


Zbohom, akné

Acne vulgaris je už podľa názvu veľmi nepríjemné onemocnenie. Trápi nielen tvár, ale aj dekolt alebo chrbát. Zapálené mazové žliazky dokáže spoľahlivo vyliečiť harmanček.

K vyváženej strave a dobrému pitnému režimu si doprajte aj pravidelnú očistu v podobe kúpele z harmančekového čaju.

Približne dve šálky zmesi nechajte najprv lúhovať v studenej vode aspoň 12 hodín. Potom štvrť hodiny povarte, nechajte odstáť a potom nalejte do vane.

Okrem akné vám harmančekový kúpeľ pomôže uľaviť aj od kŕčov a nadúvania a upokojí telo pred spaním. Vrecúška s harmančekovým čajom môžete použiť aj ako obklad na kruhy pod očami. Popri tejto bylinke je osvedčeným pomocníkom na akné aj čaj roiboos. Skúste vylúhovanými vrecúškami potierať postihnuté miesta na koži.  

 


Čistá a napnutá pleť

Pridajte do svojej kúpele namiesto aromatickej soli a peny pár vrecúšok čierneho čaju – pokojne aj už raz vylúhovaného.

Vodu príjemne rozvonia a čaj pomôže pokožku vyhladiť a dodať jej prirodzený tonus.

Čierny čaj je tiež dobrým pomocníkom pri domácej pedikúre. Nohy zbaví zápachu a baktérií a revitalizuje pokožku. Stačí ich len namáčať približne štvrť hodiny v teplom kúpeli s niekoľkými vrecúškami čaju. 


Pokojné nervy

Zenový pokoj si navodíte s jazmínovým čajom. Jazmín pôsobí ako prírodné antidepresívum, pretože pomáha zbavovať sa úzkostných stavov a napätia.

Čaj z dvoch hrstí lístkov alebo približne z 10 vrecúšok čaju vylúhujte v miske a výluh nalejte do pripraveného kúpeľa. Vrecúška poslúžia zároveň ako skvelý obklad na pokožku, ktorú rozjasnia a dodajú jej vláčnosť. 

 

Pol hodiny pre seba

Bylinkové čaje majú silné aromatické účinky, a tak nič neskazíte tým, ak si pripravíte vlastnú zmes zmiešanú so zeleným alebo čiernym čajom podľa toho, aké účinky chcete docieliť.

Približne dve šálky zmesi najprv vylúhujte 20 minút v dvoch litroch čistej vody a potom nalejte do vane. Môžete pridať aj obľúbený esenciálny olej. Pre uvoľnenie a upokojenie je ideálny rozmarín alebo levanduľa. Na boľavé telo a prečistenie dýchacích ciest je ideálna zase mäta – nič neskazíte tým, ak olej zmiešate priamo s hrsťou mätového čaju. 

 

Máte vlastný osvedčený tip na čajovú kúpeľ? Sem s ním!
 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať