Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Niekoľko dôvodov prečo ho mať ešte radšej – čaj a jeho vplyv na ľudské zdravie

Nielen že príjemne zohreje, uvoľní a poteší, ale má aj veľa ďalších super schopností. Tou najcennejšou je pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Príroda obdarovala lístky čajovníku celou škálou liečivých vlastností. Čo v sebe táto rastlinka skrýva?

foto alt

Zúbky ako perličky 
Verte tomu alebo nie, ale čaj predchádza vzniku zubného kazu. Je skvelým zdrojom fluoridu a jeho pravidelná konzumácia dokáže posilniť zubnú sklovinu a vďaka obsiahnutým antioxidantom sa z neho stáva účinná zbraň proti baktériám a ochoreniam ďasien. 

 

Zlepšuje kvalitu spánku 
Klinicky preukázaných dôkazov, že čaj ide ruku v ruke so spánkom, je zatiaľ pomerne málo. Aj tak však môže byť šálka bylinkového čaju prospešným nástrojom k zakončeniu dňa a príprave ku spánku.

Teplý nápoj upokojuje myseľ aj telo, navodzuje pocit rozptýlenia a zbavuje stresu. Pomáha navodiť rovnováhu medzi telom a mysľou, čo môže byť prospešné pre tých, ktorí trpia nespavosťou. 

 

Lepšia koncentrácia a pamäť 
Podľa vedeckých štúdií má pravidelné pitie zeleného čaju vďaka obsiahnutej aminokyseline L-theanin blahodarný vplyv na funkciu mozgu.

Navyše má ochranný účinok proti ochabovaniu mozgovej štruktúry, posilňuje pamäťové bunky a poskytuje ochranu pred rozvojom demencie a dokonca aj Alzheimerovy choroby. 

 

Hydratácia 
Hoci je voda najdôležitejšou tekutinou pre hydratáciu tela, vedci tvrdia, že pitie čaju je tak isto užitočné. Navyše do tela dostanete veľké množstvo vitamínov (B1, B7, C a ďalších), minerálov a účinných prírodných látok, ktoré hrajú zásadnú úlohu pri prevencii veľkého množstvá civilizačných nemocí. A tiež skvele chutí a zlepšuje náladu! 

 

Zoštíhľujúca šálka 
Takmer každý doplnok stravy určený k redukcii hmotnosti obsahuje zelený čaj.

Tuk v brušnej oblasti (predovšetkým u mužov) zdvojnásobuje pravdepodobnosť úmrtia na cukrovku, srdečnú chorobu alebo mŕtvicu. Čaj má priaznivý vplyv na spaľovanie a zrýchľuje metabolizmus.

Lístky čajovníku obsahujú veľké množstvo katechínov – antioxidantov, ktoré podporujú spaľovanie tukov. 

 

Bojovník proti rakovine 
Už od pradávna sa čaj označuje za nápoj dlhovekosti. Vedci na lekárskej univerzite na Tchaj-wane preukázali, že čaj vďaka obsiahnutým polyfenolom môže poskytnúť určitú ochranu proti rakovine pľúc. Ich štúdie priniesli ďalší dôkaz – pitie čaju má aj priame protirakovinové účinky, čo zvýšilo záujem o hlbší výskum týchto neuveriteľných látok. 

Či už plánujete zhodiť pár kíl alebo posilniť imunitu, v kombinácii s vyváženou stravou a dostatočným pohybom sa z čaju môže stať skvelý pomocník k dosiahnutí vašich cieľov.

Na zdravie! 


 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať