Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Recept na zdravie a dlhé roky nájdete na dne šálky zeleného čaju

Každý z nás si praje byť zdravý, vyhýbať sa chorobám, ako to len ide, a aj s postupom veku si stále užívať život plnými dúškami. Niekto preto pravidelne cvičí, iný prehĺta vitamíny a ďalší? Ten si pravidelne dopriava kvalitný zelený čaj. A robí len dobre. Jeho blahodarné účinky na ľudský organizmus sú ospevované po generácie a podložené radom relevantných výskumov. Možno budete sami prekvapení, aký vplyv na naše zdravie skutočne má!

foto alt

Zelený čaj na zdravé srdce

Nádcha a prechladnutie nie sú jedinými neduhmi, na ktoré je čaj všeobecne dobrý pomocník. Málokto už ale vie, že konkrétne zelený čaj obsahuje celý rad telu prospešných a veľmi účinných látok, ktoré napríklad výrazne pomáhajú znižovať krvný tlak, a vďaka tomu riziko výskytu mozgových príhod a infarktu.

Dokonca sa zistilo, že každá ďalšia šálka kvalitného zeleného čaju, ktorý si počas dňa doprajeme, pomáha znížiť riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení o 5 %. Zdá sa vám to málo? „Pritvrdíme“. Vedci pátrali ďalej a zistili, že tri a viac šálok denne znižuje riziko mŕtvice až o 21 % (!)

To sú určite pozitívne správy, ak vezmeme do úvahy smutnú štatistiku, ktorá uvádza, že okolo 50 % obyvateľov v Česku zomiera práve na niektoré z uvedených ochorení. V prípade počtu infarktov sme my Česi dokonca rekordmanmi v porovnaní s inými európskymi krajinami. Rozdielnosť v údajoch však len dokazuje, že existuje spôsob, ako vzniku týchto chorôb predchádzať. Zelený čaj je jedným z nich.

 

 

Pár šálok zaženie aj strašiaka rakovinu

Zelený čaj obsahuje vysoký podiel prírodnej látky EGCG, čiže Epigallocatechin Gallate, ktorá má silné antioxidačné účinky a tiež pozoruhodnú liečivú schopnosť – znižovať poškodenie bunkovej DNA. Skutočne teda môže zabrániť rakovinovému bujneniu a zároveň ochrániť zdravé bunky v tele.

Vďaka tejto schopnosti dokáže zelený čaj úspešne a preukázateľne znižovať výskyt jednej z najčastejších typov rakoviny v našej populácii – rakoviny pľúc. A to až o 18 % pri pití dvoch šálok denne. Ženám navyše pomáha chrániť prsia (rakovina prsníka je druhým najčastejším typom rakoviny u žien). Mužom naopak prostatu.

 

Všetkého s mierou

Nič sa nemá preháňať, a tak je potrebné mať na pamäti, že zelený čaj nie je vhodné piť na prázdny žalúdok. Kofeín, ktorý obsahuje, môže spôsobiť dehydratáciu alebo dokonca zažívanie rozdráždiť. Raňajky preto radšej zapite iným nápojom. Ideálne s prvým dúškom čaju počkajte približne hodinu po jedle, aby ste podporili správne trávenie a vstrebávanie živín do tela – to platí aj so stravou v priebehu celého dňa.

Pokiaľ máte zelený čaj skutočne radi a doprajete si ho denne, skúste tento rituál narušovať, aby ste si nevypestovali závislosť. Naordinujte si počas týždňa či mesiaca priebežné pauzy, kedy ho vynecháte. V ostatných dňoch si naopak naordinujte zelený čaj v optimálnej miere 3 – 5 šálok denne.

Vyskúšajte napríklad náš Green Tea Pure – lahodnú upokojujúcu zmes s vôňou rozkvitnutej lúky, alebo poctivý sypaný Green Tea.

 

 

Tak na zdravie!
 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať