Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Mramorované vajcia – ďaleký orient priamo u vás na tanieri

Máte niekedy pocit, že vám v kuchyni dochádza fantázia? Neviete čím prekvapiť? Niekedy to vyzerá, že je ťažké zo základných surovín vytvoriť niečo nového, navyše ak oceňujete jednoduchosť. Máme pre vás jednoduchý recept,  ktorý zvládne naozaj každý. A verte nám, že tento zdravý a ľahký pokrm poteší aj najväčšieho gurmána! 

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Čínske čajové vajcia pôsobia ako exoticky vyzerajúca desiata. V skutočnosti ide o slávne čínske pouličné jedlo, ktoré sa tiež nazýva mramorované vajce. Za pôvodnú lokalitu, z ktorej tato lahôdka pochádza, sa považuje provincia Zheijang. Pôvodne išlo iba o spôsob uchovávania tejto potraviny. Dnes však tento pokrm objavíte aj v slávnych reštauráciách v Hongkongu. Vajcia sú marinované v koreninách a čaji, vďaka čomu majú jedinečnú a výraznú chuť. A vďaka svojmu zaujímavému vzhľadu získali popularitu a dnes už existuje mnoho variácií a technik prípravy, či už ide o spôsob prípravy alebo kombináciu korenín. 

Ingredience

8 – 10
vajec
3 lyžice
čierneho čaju
3 lyžice
sójovej omáčky
3 lyžice
badiánu
3 lyžice
škorice (môže byť aj vcelku)
3 lyžice
rasce
3 lyžice
mletého čierneho korenia
1
koreň ďumbieru

Postup

Vajcia uvarte tak, aby boli stredne tvrdé. Potom ich ochlaďte v studenej vode – dôležité je, aby bielok stuhol.

Každé vajíčko potom naklepte jemnými pohybmi lyžicou tak, aby škrupinka popraskala, ale neodlupovala sa. Ide o cvik – preto sa neponáhľajte. Práve vďaka prasklinám vznikne na vajci obrázok. 

 

Priveďte vodu do varu a vložte do nej čaj, sójovú omáčku, badián, škoricu, rascu, čierne korenie a ďumbier. Nakoniec vložte vajcia a povarte približne 10 minút. Hrniec odstavte. Potom nechajte vajcia jeden deň marinovať vo vývare. Vďaka tomu sa úžasná korenistá chuť cez praskliny dostane k žĺtkom a na bielku sa vytvorí mramorová textúra. 

Pred servírovaním olúpte škrupinku. Tento pokrm sa dokonale hodí k čerstvej zelenine a môže sa doplniť omáčkou.

 

Dobrú chuť!


 

Zdieľať recept

Štítky receptu

Mohlo by vás zaujímať