Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Objavte svet čaju a všetky jeho druhy

Možno sa to zdá ako triviálna otázka, ale tušíte, aké druhy svet čaju vlastne rozlišuje? Vedeli ste, že ovocný ani bylinný čaj vlastne nepatria medzi čaje a že pravý zelený a čierny čaj si môžete vy i vaše deti vychutnať aj bez kofeínu? Zoznámte sa s hlavnými charakteristikami tých najobľúbenejších variácií.

foto alt

Čierny a zelený čaj 
Dve najžiadanejšie odrody čaju pochádzajú z listov – väčšinou dvoch alebo troch najmladších vrcholových prírastkov – jedinej rastliny, pravého čajovníka čínskeho, po latinsky Camellia sinensis, prípadne jeho indického brata odrody assamica. Ako je teda možné, že si nakoniec doma z obľúbenej šálky vychutnávame zelený alebo čierny čaj odlišujúci sa svojou farbou, vôňou aj chuťou?

Hlavný rozdiel medzi oboma výslednými produktmi spočíva v biochemickej reakcii – procese oxidácie. Lístky čaju putujú po zbere do továrne, kde dochádza k ich zavädnutiu - sušeniu v tieni pri určitej teplote, počas ktorého listy strácajú časť absorbovanej vody a postupne krehnú. Vďaka tomu je potom ľahšie lístky nasekať alebo zvinovať do zvitkov. Mimochodom, predtým sa lístky zvinovali výhradne ručne medzi dlaňami. Dokážete si to predstaviť? Dnes už proces vo veľkej produkcii riadia stroje, ktoré ušetria veľa práce.

Narušením bunkovej štruktúry lístkov potom dochádza k oxidácii, počas ktorej sa uvoľňujú prírodné silice a enzýmy, začína sa meniť farba aj výsledná chuť čaju. Prirodzená oxidácia je prerušená následným sušením, počas ktorého sa obsah vody v lístkoch zníži na maximálne 3 %, aby sa predišlo ich plesniveniu. A práve doba oxidácie ovplyvňuje výsledný druh čaju. Kým čierny čaj oxiduje najdlhšie a k sušeniu dochádza prakticky až pred finálnym triedením a distribúciou, zelený čaj prejde ešte pred sekaním či rolovaním vysokou teplotou, ktorá zabráni jeho oxidácii a uchová tak jeho špecifickú chuť, arómu aj maximum prírodných látok. Nie nadarmo sa hovorí, že zelený čaj je pre zdravie najprospešnejší.

U nás v Ahmad Tea milujeme oba bez rozdielu. Radi však aj experimentujeme, a tak v našej ponuke objavíte tiež široké spektrum ochutených zelených a čiernych čajov obohatených o osviežujúce ovocné či bylinné čisto prírodné extrakty. Roztancujte svoje chuťové bunky povedzme variáciou čierneho čaju Ahmad Tea Fruit Selection s príchuťou vyzretého šťavnatého ovocia.

Žltý a biely čaj 
Žltý aj biely čaj sú pomerne vzácne veľmi kvalitné druhy taktiež pochádzajúce z čajovníka. Názov žltého čaju je odvodzovaný od slamovej farby jeho nálevu. Má sladkastú chuť s ľahkou medovou arómou a podporuje chuť do jedla. Pochádza z Číny, kde sa vyrába vo vysokých horách provincií Chu-nan, S’čchuan a Če-ťiang. Skoro na jar sú z rastlín vykrútené vrcholové púčiky a lístky, ktoré potom prechádzajú podobným procesom ako zelený čaj. Je však dodatočne mierne oxidovaný špeciálnym postupom, vďaka čomu vzniká plný aromatický čaj bez trávnatej chuti typickej pre zelené čaje.

Biely čaj sa dnes už vyrába aj mimo územia Číny, z ktorej pochádza, čo má vplyv i na jeho chuť. Tradične sa však získava z najmladších púčikov čajovníka čínskeho, ktoré sú pokryté jemnými bielymi chĺpkami. Odtiaľ pochádza aj jeho názov. Lístky sú potom ihneď vysušené, a teda takmer neprechádzajú oxidáciou. Vďaka tomu si biely čaj uchováva sviežu a veľmi jemnú chuť.

Oolong, Pu Erh a Matcha 
Oolong je ako keby prostredným bratom zeleného a čierneho čaju. Niekedy ho nazývajú tiež polozeleným čajom. Lístky čajovníka počas spracovania niekoľkokrát krátko a kontrolovane oxidujú a prechádzajú mierne odlišným spôsobom mechanického spracovania. Tradične sa Oolong spracováva do tvaru pologuľôčok alebo prúžkov a čaj na záver prechádza sušením a druhou fázou, tzv. pražením, ktoré zjemňuje a zjednocuje chuť čaju.

Pu Erh naopak v sušenej podobe spoznáte najčastejšie podľa tvaru (tehly, koláčika alebo misky), do ktorého býva zlisovaný. Predtým sa týmto názvom označovali všetky čaje vyrábané v čínskej provincii Jün-nan, dnes ide hlavne o čaj, ktorý prechádza dodatočnou oxidáciou pomocou baktérií a plesní, ktoré sa prirodzene v čajovníku vyskytujú. Jeho chuť je zvláštne zemitá a môže vám chvíľu trvať, kým sa k nemu „prepijete“. Určite však stojí za ochutnávku.

Matcha je naopak tradičným japonským čajom vyrábaným rozomletím listov zeleného čaju na jemný prášok. Od ostatných predstavených druhov sa líši už vlastným špecifickým spôsobom pestovania rastlín čajovníka za znížených svetelných podmienok a ručným zberom. Obsahuje vyššie percento antioxidantov ako ostatné zelené čaje a je považovaný aj za účinný spaľovač tukov a zlepšovač pamäti.

Bezkofeínové čaje 
Pravý čaj vždy obsahuje určité množstvo kofeínu, ktoré ovplyvňuje najmä druh čajovníka, lokalita pestovania i vek čajových lístkov. Mladšie lístky spravidla obsahujú menej kofeínu ako staršie. Typickým čajom s nižším obsahom kofeínu je napríklad spomínaný Pu Erh alebo Oolong. Čajmi s vyšším obsahom kofeínu sú potom napríklad Matcha, Ceylon alebo Darjeeling.

Dnes však existuje i rad metód dekofeinizácie čaju. Jednou z tých najšetrnejších, ktorú používame aj my v Ahmad Tea London, je dekofeinizácia vymývaním pomocou neškodlivého rozpúšťadla. Táto metóda je šetrná k zdraviu, prírode aj chuti čaju a bežne sa používa napríklad pri extrakcii kofeínu z kávy či v pivovarníctve. Čaj sa počas procesu preplachuje vysoko zriedeným roztokom rozpúšťadla, a tým sa z jeho lístkov odplaví približne 98 % kofeínu. Vďaka nízkej teplote varu rozpúšťadla stačí lístky len mierne zahriať, rozpúšťadlo sa odparí a lístky sa znova vysušia. Výsledný produkt veľmi starostlivo kontrolujeme, aby spĺňal všetky štandardy a rovnako ako všetky zmesi Ahmad Tea sa aj náš dekofeínovaný čaj v procese nákupu a výroby ochutnáva minimálne štyrikrát. Len tak môžeme zaručiť jeho výnimočnú kvalitu. Vyskúšajte náš čierny čaj Ahmad Tea Decaffeinated Evening s jemným náznakom osviežujúceho bergamotu, ktorý si môžete dopriať pokojne aj večer, a pritom celú noc neprebdieť.

Nečaje 
Na záver sa dostávame k tzv. nečajom, čiže odvarom, ktoré pochádzajú z iných rastlín a plodín než čajovník čínsky, poprípade indický. Ovocné zmesi si v spoločnosti popularitu získali až v priebehu 2. polovice 20. storočia vďaka svojej veľkej variabilite sladkastých chutí. Keďže neobsahujú kofeín, sú vhodné aj pre deti. Bylinné odvary naopak poznáme od nepamäti. Už naše babičky poznali skrytú silu najrôznejších byliniek, ktoré pomáhali pri bolesti, nervových ťažkostiach a ďalších neduhoch. Rovnako ako ovocné zmesi ani bylinné čaje prirodzene kofeín neobsahujú, avšak nie každá bylinka je vhodná pre naše ratolesti.
Medzi nečaje patrí tiež Roiboos, ktorý prezývajú „horský čaj“ alebo „červený ker“, ako ho volajú v jeho africkej domovine. Je ideálnym pomocníkom pri nespavosti i vysokom tlaku a skvele chutí s mliekom a cukrom. Už ste ochutnali ten náš – Ahmad Tea Roiboos a škorica?

Ktorý je vaším obľúbencom? 
 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať