Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Umenie Tea Tasting – rozoznajte kvalitný čaj ako odborník

Približne 500 šálok čaju - toľko ich denne ochutnajú naši Čajoví someliéri, čiže Tea Tasters, v centrále Ahmad Tea London vo Veľkej Británii. Degustáciu čajov berieme ako serióznu prácu na plný úväzok. Ako inak by sme mohli splniť náš záväzok poskytnúť zákazníkom len ten najkvalitnejší čaj s delikátnou chuťou?

foto alt

Aby bolo vôbec možné spoľahlivo porovnávať rôzne druhy čajov, je potrebné najprv dodržať rovnaký postup prípravy pre všetky vzorky čaju. Čajové odvary vždy pripravujeme z dvojnásobnej dávky, aby sme získali intenzívnejšiu chuť a arómu a dokázali rozoznať aj tie najjemnejšie nuansy medzi jednotlivými druhmi. Naši Čajoví experti majú obdivuhodnú chuťovú pamäť a paletu skúseností, avšak získať ich znalosti a osvojiť si tak komplexné spektrum typických charakterov rôznych druhov čaju trvá roky - z našej praxe približne päť.
Tea Tasters priebežne hodnotia vzorky od našich dodávateľov z Kene, Indie, Číny, Srí Lanky a Japonska ešte skôr, než produkciu vôbec nakúpia a prejde do spracovania. Predtým, než sa Ahmad Tea dostane až do vašej šálky prejde navyše celkovo trikrát procesom ochutnávania. Zároveň žiadny z našich čajov neopustí výrobu skôr, kým ho neochutná Chief Tea Taster - samotný spoluzakladateľ našej rodinnej firmy Rahim Afshar. Ako totiž sám hovorí: „Nikdy nebudem predávať, čo by som nepil sám." Je to dostatočný dôraz na kvalitu? Veríme, že áno!

Sŕkať, neprehĺtať
Najdôležitejšou technikou testovania čajov je spôsob, za ktorý vás v detstve určite rodičia neraz napomenuli - sŕkanie! Napomáha totiž vnímať celými ústami špecifickú chuť čaju a zmyslovo ho lepšie porovnať s očakávaným štandardom. Čaj sa ale pri tak objemnom množstve neprehĺta. Degustovaná vzorka končí v odpadovej nádobke a hneď sa pokračuje s ochutnávaním ďalšej.
Iným dôležitým aspektom hodnotenia je poradie, v ktorom sa jednotlivé čaju degustujú - od jemnejších čajov typu Darjeeling až po silnejšie ako Assam. Pri aromatizovaných čajoch v obdobnom duchu. Základom je tiež nejesť pred degustáciou výrazné jedlá, ktoré by chuť čaju prebíjali alebo inak skresľovali.
Či už si potrpíte na jemnosť, alebo uprednostňujete skôr silnejšie čaje, za ochutnanie stoja oba - ponúknite sa našimi Ahmad Tea London Darjeeling a Ahmad Tea London Assam. 

Vzhľad
Z čajových lístkov sami najskôr žiadnu veštbu nevyčítate, všeličo však napovie o jeho vlastnostiach. Napríklad proces výroby čaju vyrábaného tradičnou ortodoxnou metódou, si zakladá na zbere len tých najkvalitnejších vrcholových lístkov, ktoré sa nesekajú ani nedrvia. Proces výroby sa skladá z niekoľkých etáp: zber, zavädnutie listov, rolovanie, fermentácia, sušenie a triedenie čaju. Vďaka tomu čierny čaj získava svoju tmavú farbu. Oproti tomu zelený čaj, ktorý v procese neprechádza fermentáciou si uchováva nazelenalý odtieň.

Lístky čaju spracované metódou CTC (crushing/drvenie – tearing/trhanie – curling/rolovanie) sú naopak rozdrvené na kašu, ktorá je neskôr spracovaná do drobných granuliek. Využívajú sa mladšie aj staršie lístky čajovníkov. Čaj pripravený touto metódou spoznáte tiež podľa výraznej arómy a väčšej hutnosti. Ide o bežne používaný spôsob spracovania čaju najmä do čajových vrecúšok.
Poslednou metódou výroby čaju je LTP (Lawrie Tea Process), ktorá spracováva skôr menej kvalitné lístky, ktoré dokonale rozdrví. Proces je veľmi rýchly, využíva sa na výrobu lacnejších konzumných čajov a nálev má jasnejšiu farbu.
Všeobecne platí, že vysoko kvalitné čaje obsahujú na prvý pohľad veľké hladké a kompaktné lístky čajovníka, ktoré sa v suchom stave nedrobia ani neprášia. Zmes je hutná a v ruke ťažšia. V opačnom prípade môže ísť o čaj starý alebo presušený.

 

Vôňa
Bez ohľadu na konkrétny druh čaju, kvalitný produkt bude mať vždy zreteľnú vôňu. Zelený čaj by mal mať sviežu trávnatú vôňu, kým arómu čierneho čaju spoznáte podľa výrazných zemitých, kvetinových či sladkastých tónov. Aromatizovaný čaj by mal navyše podporiť jedinečnú vôňu samotných čajových lístkov. Ak vôňu zhlboka vdychujete a získate len slabý vnem, alebo naopak veľmi výraznú arómu prímesí potláčajúcich vôňu čajových lístkov, zrejme váš čaj nebude patriť medzi tie lepšie.
Ochutnajte vôňu diaľok koncentrovanú do nášho Ahmad Tea London čierneho cejlónskeho čaju. Pochádza zo zmesi najjemnejších čajov pestovaných vysoko v horách ostrova Srí Lanka. Je charakteristický svojou jasnou zlatisto jantárovou farbou a chuťou, ktorá vás ľahko pošteklí na podnebí.

Chuť
Najdôležitejší parameter hodnotenia. Najkvalitnejšie čaje sú charakteristické silnou a zapamätateľnou chuťou, ktorá sa vám v ústach rozvinie. Pri degustácii nechajte čaj prechádzať cez rôzne časti jazyka, aby ste rozoznali všetky jeho tóny. Dobrý zelený čaj si vás podmaní hladkou, jasnou a osviežujúcou chuťou, kým čierny čaj je charakteristický intenzívnymi hlbšími tónmi.


 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať