Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Alchýmia vôní – ako vytvoriť domácu vôňu

Vône na nás pôsobia každý deň. Dokážu vytvoriť domácu pohodu, doplňujú spomienky, vyvolávajú emócie, stimulujú pamäť a majú veľký vplyv na ľudskú psychiku. Tvorba novej vône sa prirovnáva k umeniu rovnako zložitému ako je napríklad maliarstvo alebo hudba. Bez toho aby sme to tušili, každá spomienka je spojená s určitou charakteristickou vôňou tela, jedla, parfumu alebo napríklad šampónu. Tieto vnemy majú moc ovplyvňovať mieru sympatií, ako na nás pôsobí určité miesto alebo osoba.
 

foto alt

Pôvod rozkoše

História parfumu je stará ako ľudstvo samo. Už v Starom Egypte sa používali extrakty z vonných látok. Slúžili nielen pre osobné potešenie, ale aj ako nevyhnutný doplnok všemožných rituálov. Vôňa v rukách chytrej pokušiteľky  bola mocnou zbraňou na ceste za dosiahnutím priazne mnohých mocných mužov. Jeden z najväčších objavov Arabov – destilačný prístroj, pochádza z 10. storočia. Práve vďaka nemu sa zlepšila technika výroby parfumov. Do strednej Európy sa používanie parfumov prvýkrát dostalo v 14. storočí a vďaka Francii rýchlo okúzlilo celý kontinent. 

 

Aká je najvhodnejšia vôňa pre domácnosť?

Prečo dať prednosť prírodným vôňam? Umelé esencie dokážu pekne unavovať, alebo dokonca aj dráždiť. Najhoršie je ich zloženie, ktoré je plné pomocných chemikálií. Ovplyvňuje to aj ich efekt, ktorá je na rozdiel od esenciálnych olejov krátkodobý. Vhodná kombinácia ingrediencií dokáže ovplyvniť relaxáciu, spánok a celkovú náladu človeka. V dnešnej dobe si vďaka bohatému výberu dostupných prísad môžete v pohodlí domova vytvoriť originálny domáci parfum podľa vlastného gusta. Tu je niekoľko tipov. 

 

Rozmarín a sladká vanilka

Ingrediencie:
2 plátky citrónu
2 vetvičky rozmarínu
1 vanilkový struk
200 ml studenej vody

 

 

Vložte prísady do menšieho hrnca a povarte, kým sa uvoľní aróma. Potom nechajte vychladnúť. Hotovú vôňu prelejte do malej fľaštičky s rozprašovačom. Krásne rozvonia nielen miestnosť, ale aj podušku alebo čistú bielizeň.  

 

Svieža uhorka a zelený čaj

Ingrediencie
1 vrecúško zeleného čaju
polovica uhorky
mätový esenciálny olej
250 ml vody

 

 

Uvarte šálku zeleného čaju a nechajte ho vychladnúť. Medzitým zbavte uhorku šupky a rozmixujte dužinu. Oddeľte šťavu od dužiny a prelejte ¼ šálky čaju do fľaštičky s rozprašovačom. Pridajte dve polievkové lyžice šťavy z uhorky a jednu až dve kvapky mätového oleja a fľaštičku pretrepte. Uchovávajte v chladničke maximálne týždeň. 

 

A teraz už sa len zababušiť so šálkou čaju do obľúbenej deky a nechať na unášať magickou vôňou domova!

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať