Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Srí Lanka: najkvalitnejší čaj, luxusné pláže a nespútaná divočina

Nenápadný juhoázijský štát v Indickom oceáne, ktorý dnes poznáme ako Srí Lanku, sa až do roku 1972 oficiálne volal Cejlón podľa ostrova, na ktorom sa nachádza. Svojou rozlohou by zabral viac ako celé územie Slovenskej republiky a je 25. najväčším ostrovom na svete. Získavajú sa odtiaľ nielen cenné suroviny, ako sú diamanty či ebenové drevo, ale predovšetkým veľmi kvalitný čaj. Podniknite s nami cestu do histórie tohto „zeleného zlata“ a poznajte miesta, ktoré stoja za návštevu. 

foto alt

Príbeh pestovania čaju na úrodnej pôde Srí Lanky začal v roku 1867. Na prelome 18. a 19. storočia získali pod svoju správu územie Briti, ktorý na miestnych kávových plantážach pestovali v tom čase hlavnú vývoznú plodinu. Ako asistent kontrolóra kvality kávy tu pracoval škótsky imigrant James Taylor, ktorému bolo vtedy iba 16 rokov. Bol veľmi zdatný, a tak bol aj napriek svojmu nízkemu veku obsadený do vedúcej pozície v spoločnosti Loolecondera blízko jedného z najsvätejších  miest budhizmu – mesta Kandy. Mal za úlohu experimentovať s pestovaním čaju na miestnej plantáži. Podarilo sa, a práve odtiaľ pochádzajú prvé rastlinky, z ktorých vznikol lahodný cejlónsky čaj, ktorý si môžeme vychutnávať už viac ako 150 rokov.

Dnes je Srí Lanka štvrtým najväčším exportérom čaju, ktorý je vďaka minimálnemu obsahu pesticídov a ďalších chemických látok považovaný za najčistejší na svete. Približne štvrtinu produkcie pestujú drobný farmári, ktorých manufaktúry uvidíte prakticky na každom kopci vysočiny. Mimochodom ochutnali ste už náš pravý čierny cejlónsky čaj, ktorý sa vyrába zo zmesi najjemnejších čajov pestovaných vysoko v horách ostrova?

 

Vlakom po čajových plantážach

Návšteva miestnych čajových plantáží patrí sama o sebe rozhodne k najúžasnejším zážitkom, ktoré si odtiaľ odveziete. Rozľahlé zelené koberce čajovníkov zaberajú plochu vyše 200 tisíc hektárov (celý ostrov má okolo 6,5 miliónov hektárov) a môžete za nimi podniknúť romantický výlet napríklad vlakom po železnici, ktorá bola postavená v časoch britskej kolonizácie. Prenocovať je možné na niektorej z fariem – obyvatelia sú na návštevníkov dobre pripravení. Za malý poplatok vám ukážu celý proces spracovania čaju, ktorý na záver môžete sami ochutnať a lacno kúpiť.

Putovanie za čajom môžete začať napríklad v Nuwara Eliya (vlaková stanica Nanu Oya), ktoré je najvyššie položeným mestom na Srí Lanke, a práve odtiaľ pochádza jedna z najkvalitnejších produkcií čaju. Krásna zachovalá architektúra vám pripomenie koloniálnu minulosť zeme, vďaka ktorej sa tomuto miestu prezýva „Malé Anglicko“.  Udržované záhrady, golfové ihriská aj dostihová dráha sú atrakcie, ktoré by vás nemali zaskočiť.  

Pokračujte do mestečka Haputale, kde môžete aj bez sprievodcu pozorovať každodennú prácu zberačov na okolitých plantážach. Neďaleko sa zároveň nachádza jedna z dominánt ostrova – vyhliadka Lipton’s Seat, ktorá sa tak volá po Sirovi Thomasovi Liptonovi, ktorý sa zaslúžil o rozšírenie čaju medzi všetky spoločenské vrstvy a urobil z ostrova čajové impérium. Impozantných výhľadov sa vám dostane približne po sedemkilometrovom výstupe do Dambatenne Tea Company. Cestu podniknite určite skoro ráno, ešte pred tým, než úbočie hôr zahalia mraky. 

Nielen za čajom sa môžete vydať do ďalšieho malého mestečka Ella, do ktorého si môžete zájsť vlakom priamo z Haputale. Cestou zazriete nezabudnuteľné výhľady do srílanskej krajiny. Ella je jedným z mála miest, kde sa na ostrove vyrába zelený čaj a je zároveň perfektnou základňou pre výlety do hôr. Napríklad na Ella Rock, kam sa dostanete priamou cestou cez čajové plantáže. V okolí sa nachádza tiež veľké množstvo nádherných vodopádov s krištáľovou vodou. 

Čas, ktorý strávite jazdou vlakom z Nanu Oya do Elly, je približne 2-3 hodiny. Z hlavného mesta Colombo, kde sa nachádza aj medzinárodné letisko, cesta vlakom trvá 8-9 hodín (132 km) a autom je to 205 km.


Divočina, starobylé mestá a chrámy uprostred Indického oceánu

Najväčším lákadlom turistov na Srí Lanke sú vedľa čajových plantáží bezpochyby pláže. Medzi odporúčané patrí napríklad Dalawella Beach v zátoke na juhu, ktorá nie je bičovaná divokými vlnami ako zvyšok ostrova. Výlety za podmorským životom je skvelé začať o kúsok ďalej v Mirisse a okoliu, odkiaľ vyplávajú lode aj za veľrybami. Cestou z hlavného mesta môžete navštíviť napríklad holandskú pevnosť v meste Galle. 

Chcete zažiť viac ostrovnej divočiny? Vydajte sa ďalej na východ do Národného parku Yala, ktorý patrí medzi najznámejšie a tiež najstaršie srílanské rezervácie. Stretnete tu stáda slonov, ktorých budhisti považujú za symbol múdrosti, levhartov, medvede pyskaté, krokodílov aj kalone indické patriace medzi najväčšie druhy lietavých cicavcov na svete. Vyplatí sa park navštíviť v období od februára do júna, za svitaní alebo za súmraku, kedy máte najväčšiu šancu zvieratá v prírode pozorovať. Vstup je však možný iba v safari džípoch. Medzi ďalšie veľmi pekné parky patrí aj Wilpattu alebo Udawalawe. 

Ak vám chýbajú hory, vydajte sa do vnútrozemia a vystúpte na tretí najvyšší vrchol ostrova Sri Pada/Adam’s Peak. Na trasu je ideálne nastúpiť ešte v noci, aby ste za svitania zažili nádherný výhľad do krajiny.   
Na sever sa naopak vydajte za kultúrou a pozrite si napríklad skalný chrám Royal Rock Temple, alebo starobylé mestá Polonnaruwa, alebo prvé hlavné mesto ostrova Anuradhapura, ktoré je vďaka svojej histórii, ktorá siaha až do 4. storočia pred n. l., jedným z najdlhšie obývaných miest na svete. Približne napol cesty medzi nimi sa nachádza aj Sigiriya (Levia skala) patriaca medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO. 

Cestou späť na letisko určite nevynechajte návštevu druhého najväčšieho mesta ostrova – Kandy, kde je najväčšou atrakciou Chrám Buddhovho zubu, ktorý je tu naozaj uschovaný. 
Za pár dní zvládnete hlavné body celého ostrova. Vyhraďte si však ideálne aspoň dva týždne, aby ste mohli podmanivú atmosféru Srí Lanky vychutnávať plnými dúškami a stihli ste si aj odpočinúť. Tento výlet vám určite zostane v pamäti ešte dlho. Tak na čo ešte čakáte?

 

Vyrazte za dobrodružstvom! 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať