Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Putovanie po Číne za tradíciou a históriou čaje

Nápoj opojnej vône  diaľav, spoločník pri osamelom rozjímaní aj diskusii s priateľmi či partnermi. Tradícia, harmónia, inšpirácia, energia. To sú spojenia, ktorá čaj sprevádzajú po tisícročia. Ich príbeh sa začal odvíjať v Číne – dávno predtým, než Briti poznali jeho delikátnu chuť a našiel si svoje miesto aj v slovenskej kultúre. 

foto alt

Hoci dnes nikto stále s určitosťou nevie, kto, kedy a kde čaj prvýkrát vlastne ochutnal, podľa staročínskej legendy bol jeho objaviteľom cisár Šen-nung, ktorý údajne žil v rokoch 2737-2697 pr.n.l. Bol považovaný za zakladateľa bylinnej liečby a farmakológie a bol nazývaný „Božským poľnohospodárom“, lebo vraj vymyslel drevený pluh a naučil s ním ľudí obrábať pôdu a pestovať obilie. 

Traduje sa, že jedného letného dňa, keď bol so svojím sprievodom na ceste cez hory do odľahlejšej časti svojej ríše, výprava zastavila, aby načerpala sily. Kým Šen-nung odpočíval v tieni stromu, jeho ľudia v kotlíku prevárali vodu, aby sa všetci mohli napiť. Medzitým vietor z neďalekých stromčekov zhodil z vetvy  niekoľko lístkov, ktoré pristáli v horúcej vode. Cisár po chvíli pocítil opojnú vôňu, ktorá z kotlíku vychádzala, a tekutinu ochutnal. Jej chuť ho nielen zaujala, zistil, že zároveň príjemne povzbudzuje telo aj myseľ, a tak sa rozhodol nápoj popíjať pravidelne. A čaj bol na svete!

Či už je to pravda alebo nie, Čína má skutočne neuveriteľne dlhú čajovú históriu a hlboko zakorenenú čajovú kultúru. Rastlina čajovníku pochádza pôvodne z horských oblastí Číny – z provincií Yunnan a Sečuán. Spočiatku bol čaj pripravovaný jednoduchým lúhovaním čerstvých lístkov čajovníku v horúcej vode, podobne ako ho popíjal mýtický cisár Šen-nung. Čoskoro si získal povesť liečivého nápoja, ktorý dodáva energiu, pomáha  lepšie sa sústrediť a udržovať pozornosť. Pre bežného smrteľníka bol však prakticky nedostupný, považoval sa za naozaj veľmi drahý tovar určený výhradne cisárovi a vysoko postavenej šľachte. Trvalo dlhé storočia, kým sa z neho stala masová záležitosť.

 

Čaj spoločníkom všedného dňa

Do každodenného života čínskeho ľudu sa čaj začal dostávať približne až od druhej polovice prvého tisícročia nášho letopočtu, kedy vládla dynastia Tang (617-907). Práve v tomto období sa zmenil z liečivého nápoja na spoločenský nápoj konzumovaný v kruhu rodiny a priateľov. Čerstvé čajové lístky sa naparovali a boli lisované do tehličiek známych ako čajové koláče. Tie sa potom rozomleli v kamennej malte a práškový čaj sa prelieval horkou vodou. Vďaka tvarovaniu do čajových koláčov zostali lístky dlho čerstvé a zvládli aj putovanie do vzdialených miest sveta. 

Číňania však stále hľadali spôsob, ako zaistiť, aby si čajové lístky uchovali čo najviac esenciálnych látok a silné, nezameniteľnú vôňu a chuť. Efektívnym sa nakoniec ukázalo lístky namiesto dusenia pražiť, a tým ich vysušiť. Čaj sa prestal lisovať do tehličiek, hoci na úkor o niečo kratšej trvanlivosti, a tak vznikol sypaný zelený čaj, ako ho poznáme dnes. V období vlády dynastie Ming (1368-1644) sa okrem zeleného čaju začali navyše vyrábať aj čierne a aromatizované čaje, ktoré nestrácali svoje jedinečné vlastnosti, a neskôr aj napríklad čiastočne oxidovaný (polozelený) čaj Oolong, Pu-Erh alebo biely čaj... 

Medzinárodný obchod s čajom mohol naďalej kvitnúť. Iste aj zásluhou podpory mnohých odborných iniciatív a organizácií, ktoré pomohli rozšíriť čajovú kultúru do celého sveta. Napríklad 19.-22. Septembra 2019 sa v Šanghaji uskutoční už deviate tradičné International Tea Trade Expo, ktoré podporuje spoluprácu na medzinárodnom trhu a vývoj v tomto tradičnom odvetví. 

 

Ahmad Tea v Číne

Čína je dodnes najväčším producentom čaju, ktorý sa pestuje celkom v 18 regiónoch na juhovýchode zeme. Poľnohospodári  nazbierajú každoročne viac ako dva bilióny kilogramov prevažne zeleného čaju, z ktorých pre vás v Ahmad Tea starostlivo vyberáme a nakupujeme lístky z tej najlepšej úrody. Čaj potom spracovávame v našich výrobných halách v Nanchangu, hlavnom meste južnej provincie Jiangxi.

Vychutnajte si pravú chuť tejto exotickej krajiny v šálku nášho jemného zeleného čaju alebo jazmínového čaju s prírodnou arómou tejto omamnej voňajúcej rastliny kvitnúcej v okolí provincie Yunnan, oceneného Great Taste Award 2016.

 

Prehľad druhov čaju pestovaných v Číne predstavuje bližšie náš expert a Tea Tester Dominic Marriott:


Čaj sa jednoducho v priebehu storočia stal súčasťou života, a zďaleka nielen čínskych obyvateľov, ktorí s ním často svoj deň začínajú aj končia. Je spoločníkom pri rodinných stretnutiach aj osobných každodenných rituáloch.

Aké aktivity a činnosti s ním máte spojené vy?
 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať