Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Sprievodca typmi čierneho čaju

Nie je čierny čaj, ako čierny čaj. Jednotlivé druhy sa odlišujú nielen oblasťami pestovania, ale aj miestnym podnebím a aktuálnymi podmienkami a predovšetkým rôznymi spôsobmi spracovania. Všeobecne rozoznávame štyri typy čierneho čaju: listový, zlomkový, drvený a práškový. Pomôžeme vám lepšie sa zorientovať v tom, čo pijete. 

foto alt

Jemné čaje pre pôžitkárov

TGFOP/FTGFOP/SFTGFOP (Tippy/Finest Tippy/Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – prémiový čaj pochádzajúci z indických oblastí Assam a Darjeeling, kde sa získava vyštipovaním a spracovaním dvoch vrcholových lístkov a púčikov čajovníku (Tippy). Zjednodušene sa dá povedať, že čím viac písmeniek v skratke, tým vyššia kvalita. Vyskúšali ste napríklad náš obľúbený Ahmad Tea Darjeeling?

GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – špičkový čaj získavaný predovšetkým z kenských plantáží. Vyštipované vrcholové púčiky sú však zrelšie, zlatisté (Golden) a výsledný čajový nálev má charakteristickú červenkastú farbu. 

FOP (Flowery Orange Pekoe) – veľmi jemný indický čaj, ktorý v sušenej zmesi poznáte najjednoduchšie podľa celých dlhých čiastočne drevnatých lístkov s malým množstvom púčikov.

 

Silné čaje pre fajnšmekrov

OP (Orange Pekoe) – nachádza sa predovšetkým vo zmesi vynikajúceho cejlónskeho čaju. Získava sa z väčších celých lístkov čajovníku po rozvinutí vrcholového púčiku. 
FP (Flowery Pekoe) – čajová zmes z mladých, stále ešte zvinutých lístkov.
P (Pekoe) – čajová zmes strednej akosti zo stredne veľkých a hrubších lístkov. Je chuťovo výraznejšia než typ OP. 
S (Souchong) – tzv. dymový čaj, ktorý sa pripravuje údením v dyme z veľkých, málo zvinutých lístkov. 

 


Zlomkové, drvené a práškové čaje

Tieto typy čiernych čajov neobsahujú celé lístky, ale spracovávajú sa na rôzne veľké časti do drviny alebo na čajových prach. Kvalitné zlomkové čierne čaje sa využívajú napríklad aj do pestrej ponuky našich ochutených čajových zmesí, ktoré vyvážene prepoja chute a vône jednotlivých prísad pre skvelý zážitok. 

GFBOP/GBOP (Golden Flowery/Golden Broken Orange Pekoe) – najvyššia trieda zlomkového čaju. Často ide o úlomky celých lístkov (Broken) s vyšším podielom vrcholových púčikov. 

TGBOP/TGFBOP/STGBOP/FTGFBOP (Tippy/Special Tippy/Finest Tippy) – typ čierneho čaju veľmi podobný vyššie uvedenému čaju, s vyšším podielom vrcholových púčikov.  

BP/BOP (Pekoe/Broken Orange Pekoe) – drvený alebo sekaný čaj z väčších lístkov. BOP sa spracováva prevažne v nižšie položených oblastiach Srí Lanky, kde sa lístky drvia špeciálnou metódou. Chuťovo ide skôr o silnejší typ čaju. 

BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) – prevažne drvený čaj bez vrcholových púčikov, ktorý sa veľmi rýchlo lúhuje. Má veľmi silnú chuť a tmavú farbu. 

OF/PD/RD/FD – čajové drviny a prach (Dust), používajú sa často tiež vo forme lisovaných guličiek alebo tehličiek. 

BMF (Broken Mixed Fannings) – najnižšia trieda čajov, ktorá je zmesou rôznych poddruhov alebo z rôznych pestovateľských oblastí.

Často býva čajová zmes označovaná tiež inými skratkami – napríklad Ex., I nebo 1 (označenie najvybranejšej kvality). FF, SF, TF sú zase označením pre jarnú, letnú a jesennú úrodu. Jednotlivé skratky však určujú len charakter čajovej zmesi a kvalitu čajového lístku použitého pre výrobu. O výslednej chuti potom rozhoduje aj fermentácia a ďalšie kroky v procese spracovania.  

 


V pokračovaní článku sa budeme venovať charakteristike typov čiernych čajov podľa ich pôvodu.

Dozviete sa, v čom sa líši napríklad Earl Grey od Darjeeling čaju, alebo prečo English Breakfast nepochádza z Anglicka. 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať