Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Čaj z domácej produkcie? Vypestujte si vlastný čajovník

Čajovník síce tradične pochádza z tropických a subtropických oblastí Ázie, napriek tomu si tuto ne-nápadnú zelenú rastlinku môžete vypestovať priamo doma ako izbovú rastlinu. 

foto alt

Bude sa mu u vás dariť?

Čajovník čínsky (Camelia sinensis alebo tiež Thea sinensis) je neopadavý krík so sýto zelenými lístky, ktorý vo svojej exotickej domovine dorastá zvyčajne výšky medzi 5 až 15 metrami. Nemusíte sa však báť, že keď sa doma uchytí, prerastie vám cez hlavu. V kvetináči spravidla vyrastie maximálne do výšky 2 metrov a ak sa mu skutočne darí, tak na jar a niekedy aj na sklonku leta, rozkvitá bielymi kvietkami. 

Predtým než sa pustíte do pestovania, vyberte vášmu zelenému spoločníkovi vhodné miesto. Naj-lepšie mu bude na svetlom mieste v blízkosti okna, kde však bude chránený pred priamymi slneč-nými lúčmi, ktoré by ho (hlavne v lete) mohli spáliť. 

 

Pestovanie zo semien

Samozrejme si môžete jednoducho kúpiť “hotovú” sadeničku čajovníku na internete alebo v špecia-lizovanom obchode. Správny botanik sa však pustí do pestovania zo semienka! Kupujte ich však len u overených predajcov, krotí predávajú semená čerstvé a bez plesní. Semienka totiž rýchlo strácajú klíčivosť, aj preto je dobré s výsevom neotáľať.

Najprv narušte tvrdú tmavohnedú šupku a namočte semienka na dva dni do vody alebo ich zabaľte do vlhkého obrúsku a dajte do vrecúška.

Potom môžete začať s výsadbou. Použite rašelinový substrát a výsevnú misku alebo sadbovač. Se-mienka budú klíčiť po dobu 6 až 8 týždňov a je potreba zaistiť, aby mali stále vlhký (nie však mokrý) substrát, polotieň a izbovú teplotu približne 20 až 25 °C. Optimálnych podmienok dosiahnete, ak substrát prekryjete igelitom a vytvoríte parenisko. Majte so semienkami trpezlivosť. Ak sa o nich budete pekne starať, čoskoro sa vám odmenia šťavnato zelenými výhonkami. 

 


Už rastie!

Len čo výhonky nasadia prvé lístky a korienky posilnia, je čas presadiť drobné čajovníky do samo-statných kvetináčov a presunúť ich na vyhradené stanovisko. Rastlinky budú potrebovať vyššie črepníky, pretože korene rastú viacej do hĺbky ako plošne. Hneď ako rastlinka dorastie do výšky približne 12 až 15 centimetrov, začnete zaštipovať vrcholky, aby sa začala vetviť. 

Čajovníku tiež prespieva letný pobyt na pritienenom mieste. Naopak v zime dajte pozor, aby rastli-na nebola v prostredí s teplotou nižšou ako 15 °C. Zalievajte ju tak, aby bola hlina stále mierne vlh-ká, ale nie mokrá - inak by korene začali hniť. Naopak rastlinu môžete pravidelne rosiť, čím jej do-prajete väčšiu vlhkosť vzduchu, ktorú potrebuje. 

 

Dajte pozor na vápnik a roztočca

Pravidelným rosením rastliny zároveň vytvárate podmienky, ktoré preventívne pôsobia proti výsky-tu nepríjemného roztoča – roztočca. Jeho prítomnosť poznáte podľa drobných pavučín alebo žl-tohnedých škvŕn na listoch. Dbajte tiež na to, aby substrát ani hnojiva neobsahovali priveľa vápni-ka. Zalievajte preto len odstátou alebo ideálne dažďovou vodou a pri voľbe hnojiva sa radšej po-raďte s odborníkom. 

 


Môžete zbierať

Lístky môžete začať zbierať aj z mladšej rastliny, len čo sa krík dostatočne rozvetví a stabilne rastie. Na prípravu čaju vyštipnite prstami tri najmladšie vrcholové lístky z výhonov, ktoré čerstvé alebo nasušené zalejete vodou s teplotou 80 °C. Lúhujte 2 až 4 minúty. 


Vyskúšali ste? Podarilo sa? Dajte nám vedieť, ako vám čaj z vášho vlastného čajovníku chutí.

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať