Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Balzam na pery so zeleným čajom

Viete, že zelený čaj je blahodarný pre naše telo zvnútra aj zvonku? Jeho zázračné účinky objavili už starí Číňania, preto je tento nápoj u nich doma na dennom poriadku. Zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pri pravidelnej konzumácii znižujú riziko rakoviny. Pozitívne pôsobí na činnosť srdca a kognitívne funkcie. Tento čaj je však cenený aj v kozmetike pre svoje regeneračné a vyživujúce schopnosti. Obsahuje totiž polyfenoly a flavonoidy, ktoré upokojujú pleť a chránia ju pred škodlivými vplyvmi zvonku. Zelený čaj obsahuje kofeín, ktorý je dôležitý pre látkovú výmenu.

foto alt

Zelený čaj ako nápoj

Ak si chcete zelený čaj pripraviť doma ako blahodarný nápoj, dodržte pár krokov, aby ste z neho získali čo najviac dôležitých látok. Použite iba kvalitnú zmes čajových lístkov, odporúčame náš Ahmad sypaný čaj s jazmínom. Čaj je ideálne nechať lúhovať približne tri až päť minút, aby sa uvoľnili všetky liečivé látky. Všeobecným pravidlom pri zelených čajoch je zalievanie vodou, ktorá prešla varom a vychladla na 60-80 °C, inak by ste horúcou vodou zničili účinné látky a čaj by zhorkol.

Zelený čaj v domácej kozmetike

Viete, že zelený čaj sa pre svoje účinky hojne využíva aj v kozmetike? Skúste si s nami doma vyrobiť vlastný balzam na pery. Ideálne v zimnom období, kedy ich máme vysušené a popraskané. Balzam navyše môžete použiť aj na popraskané kútiky alebo nechtové lôžka, ktoré tiež potrebujú pravidelnú výživu.

Čo budete potrebovať na výrobu?

Množstvo záleží čisto od vás, ale riaďte sa týmto pomerom surovín:

●    hrsť čajových lístkov zeleného čaju;
●    1/3 vosku (včelí alebo kandelilový);
●    1/3 tuhých olejov alebo masiel (bambucké maslo, kokosový olej);
●    1/3 tekutých olejov (olivový, ricínový, mandľový, marhuľový...);
●    niekoľko kvapiek vitamínu E (vyživuje, pôsobí proti žltnutiu olejov).

 

Kokosový olej dnes zoženiete bežne v potravinách, bambucké maslo a ďalšie prírodné oleje mávajú aj zdravé výživy a ricínový olej kúpite bežne v lekárňach. Ak aj nezoženiete v obchodoch, suroviny sa dajú zohnať vždy online.

 

Aby ste do balzamu získali liečivé látky zo zeleného čaju, je potrebné nechať ho najprv lúhovať. Ideálne cez noc. Nad vodným kúpeľom pozvoľna rozohrejte kokosový olej a včelí vosk či iné tuhé oleje a maslá, ktoré budete mať k dispozícii. Pridajte čajové lístky a ďalší deň prefiltrujte cez plátno alebo využite praktické čajové sitko. Lístky musia byť celé ponorené.

 

Hneď ako získate čajový výluh a zmes stuhne, opäť ju pozvoľna rozohrejte a pokvapkajte napr. ricínovým, olivovým alebo mandľovým olejom a ak máte, dodajte aj pár kvapiek vitamínu E. Všetko špachtľou dôkladne premiešajte a prelejte do pripravených nádobiek na balzam. Nechajte stuhnúť v chladničke. A máte hotovo. Vyrobte si väčšie zásoby, nech máte balenie do každej kabelky či tašky. V zime príde vhod a uvidíte, ako krásne vám vyživí a zregeneruje pery.

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať