Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Pripravte vaše rastliny na zimu s vhodnou starostlivosťou

Ste vášniví záhradníci alebo máte aspoň pár zelených rastliniek pre radosť na okennom parapete? Aby vám ďalší rok robili len radosť, je dobré ich pred zimou posilniť. Zabránite tak škodcom a podporíte ich v raste, lesku aj v kvitnutí. A pokiaľ pritom zrecyklujete aj použité čajové vrecúška? To je ekológia 2 v 1!

foto alt

Čaj ako biologické hnojivo na preventívnu ochranu a podporu zdravia rastlín sa využíva už od nepamäti. Nie je treba chémie. Čajové esencie, ktoré si lístky uchovávajú aj po vylúhovaní, sú účinným prostriedkom. Nebojte sa zhromažďovať vrecúška od rôznych druhov čajov. Lístky čaju, najmä zeleného, obsahujú veľa živín a vitamínov, vrátane dusíku a draslíku, ktoré rastliny milujú. Nemusíte ich pred použitím ani kompostovať. Ocení ich potom predovšetkým tie kvietky, ktoré majú radi kyslejšiu pôdu, ako sú napríklad ruže, hortenzie, begónie alebo papradiny.

 

Ochrana pred škodcami aj mačkami
Chuť čajovníka prirodzene odpudzuje hmyz, drobných hlodavcov a zároveň aj mačky, ktoré nebohé rastlinky ničia svojimi výletmi cez ich výhonky. Čaj je zároveň vhodný do kompostu, kde si na ňom naopak pochutnajú dážďovky. Biologické hnojivo organizmom neublíži a vaša zelená pýcha zostane bez úhony. 

 

Ako hnojiť
Čajové lístky zbavte vreciek, ktoré sa v pôde rozkladajú dlhšie, a naviac môžu splesnivieť. Hnojivo môžete priamo rovnomerne prisypávať k vašim rastlinkám v byte aj v záhrade. Pokiaľ ho necháte na povrchu pôdy, funguje ako skvelá prevencia napríklad proti plesniam. Ak zahrabete hrsť lístkov pár centimetrov do pôdy, ochránia vašu rastlinu či zeleninu pred nežiadúcou burinou.

Ak plánujete presadzovať domácu zeleň, zmiešajte čajovú drvinu približne v pomere 1:4 so substrátom. Predtým môžete ešte samotné lístky vylúhovať najmenej pol dňa vo vode a zriedený výluh použiť k zalievaniu. Rastlinka tak získa potrebnú hydratáciu. 

Využívať môžete aj nedopitý čaj, ktorý najprv trochu zriedite. Napríklad harmančekový čaj má priaznivé účinky na výsev. Výluh z prasličky zase pomáha ochrániť rastliny proti hubovitým chorobám. So zalievaním to ale nepreháňajte a v prípade bylinných čajov najprv vyskúšajte malú zálievku, aby ste zistili, ako bude rastlina reagovať. Až potom jej naordinujte pravidelnejšiu pitnú kúru.

 

Domáca zásoba
Čajové lístky z vreciek vysypte a vysušte na sitku alebo na novinách. Nenechávajte ich však v hrudkách, aby nesplesniveli, radšej ich priebežne prehrabujte, aby dobre preschli. Potom ich rozdrvte na drobnejšie kúsky, nie však na prach, aby sa v pôde lepšie rozkladali. Takto môžete hnojivo uchovávať dlhšiu dobu na suchom tmavom mieste. 


 

Zdieľať článok

Štítky článku

Mohlo by vás zaujímať