Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Využitie čaju v domácnosti

Minimálne dvakrát za rok, a to väčšinou na jar alebo na jeseň, prichádza obľúbená akcia „generálne upratovanie domácnosti“. Pre väčšinu ľudí ide o niečo podobne stresujúceho ako je napríklad sťahovanie. Pre niekoho je zase táto činnosť dokonca aj niečo ako meditácia. Vyžaduje prípravu, trpezlivosť a hlavne čas. Upratovanie však nemusí byť iba starosť, ale aj zábava. Vedecké výskumy už ukázali, že poriadok a ľudská psychika spolu úzko súvisia. Pokiaľ sa budete svojmu domovu venovať a starať sa o neho, budete zdravší a zároveň si aj usporiadate svoje vlastné myšlienky.   
 

foto alt

Príprava

V dnešnom svete reklám a zo všetkých strán kričiacich farebných upútaviek na drahé a nie vždy ekologické čistiace prostriedky sa človek môže len ťažko vyznať. Víly a škriatkovia vyskakujúci z fľaštičiek so saponátmi a avivážami nám sľubujú šťastie skrz vyleštenú domácnosť. Ako ale ušetriť a pritom žiť v čistote a zbytočne nezahltiť byt hromadou prípravkov? Nieto divu, že mnohý strácajú dôveru k priemyselnému svetu a vracajú sa viac a viac k prírode, ktorá je našou vernou pomocníčkou. Spomeňme si na naše babičky, ktoré dokázali vždy z ničoho vykúzliť čokoľvek a na všetko vedeli odpoveď. Jedným z prírodných pomocníkov je práve čaj, a to nielen v kozmetike a medicíne. Veľmi ľahko a rýchlo dokážete aj vy doma namiešať skvelý elixír na čistenie dreva, skla a nábytku. Navyše čaj váš domov aj pekne rozvonia. Neveríte? Tu je niekoľko tipov.

 

Farbí riad, ale čistí drevo?

Niektoré chemické prípravky podlahu perfektne vyčistia, ale postupom času prírodným materiálom skôr škodia. Ako udržať drevo čisté a zdravé? Všetci poznáme tmavé stopy, ktoré v hrnčeku zanecháva čierny čaj. Prekvapivo práve drevenú podlahu nielen krásne vyčistí, ale aj vyleští! Môže za to kyselina trieslová, obsiahnutá práve v čiernom čaji. 

Ako na drevenú podlahu:

1.    Naplňte hrniec vodou a priveďte k varu. Nechajte v horúcej vode počas 10 minút vylúhovať aspoň päť vrecúšok čaju. 
2.    Prelejte obsah hrnca do vedra. Pridajte studenú vodu, aby došlo ku zníženiu teploty. Pozor, nevytierajte podlahu naozaj horúcou vodou, mohla by sa zdeformovať. Namočte mop do čajovej vody a poriadne vyžmýkajte.
3.    Začnite vytierať podlahu najprv na menšej ploche. Pokiaľ čajový roztok nespôsobil žiadne zafarbenie, pomaly vytrite a nechajte uschnúť aj zvyšok podlahy.

Tento spôsob čistenia je však vhodný len pre drevené podlahy, nie pre podlahový laminát. 

 

Na mikrovlnku sa často zabúda

Pokiaľ máte doma mikrovlnnú trúbu, viete, že nie je ľahké udržať ju v čistote. Keďže denne prichádza do kontaktu s jedlom, môže v sebe hostiť celý rad baktérií. Vyčistiť vnútrajšok aj vonkajšok vám pomôže zelený čaj. Pripravte ho podľa klasického postupu a nechajte vychladnúť do požadovanej teploty. Odstráni nielen nečistoty, ale dodá aj sviežu vôňu.

 

Zrkadlo, zrkadlo…

Vylúhovaný a vychladený čaj dajte do rozprašovača a použite k vylešteniu okien a zrkadiel. 

 

Koberce

Pokiaľ máte chlpatých miláčikov, čistenie kobercov môže byť celkom otravné. Nasypte sušený čaj (môže byť aj  aromatizovaný) na páchnuci koberec a nechajte pôsobiť 20-30 minút. Potom vysajte lístky vysávačom. 

 

Topánky

Dobrým osviežením pre topánky môže byť nepoužité čajové vrecúško (môžete použiť aj vylúhované, ale musí byť vysušené). Vložte do každej topánky jedno a nechajte pôsobiť. Vrecúško do seba vstrebá nechcené pachy a vlhkosť.

 

Chladnička

Zelený čaj dokáže skvele eliminovať zápach aj v chladničke. Dokonca aj z takých špecialít, ako je cesnak a cibuľa. Stačí ho vložiť na 1-2 dni dovnútra, alebo ním posypať vybraté poličky a nechať pôsobiť.
 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať