Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Sila je v detaile, alebo ako správne vybrať vybavenie pre prípravu čaju

Chvíľa, na ktorú sa tešíte, okamih, ktorý patrí vám. Váš osobný čajový rituál, ktorý pohladí nielen chuťové poháriky, ale prinesie aj ďalšie zážitky. Krásnu chvíľu však predchádza kvalitná príprava. Prehĺbte potešenie, poznajte čajovú kultúru bližšie. 

foto alt

Dôležité maličkosti

Veľkou súčasťou prípravy sú pomôcky. Už samostatná príprava čaju je rituál, ktorý si radi vychutnáte.

Človek by sa až čudoval, z koľkých aspektov a prečo pozerať na výber tak zdanlivo banálnych vecí, ako je kanvička na čaj alebo čajové sitko. Môžete sa síce riadiť čisto estetickým dojmom, ale hrozí, že v praxi kanvička znehodnotí chuť čaju.

Pri výbere záleží od materiálu, veľkosti aj tvaru. S radosťou vám poradíme ako si vybrať!

 

Kanvička

O veľkosti kanvičky rozhoduje pre koľko osôb čaj pripravujete. Pre jedného až dvoch hostí celkom vystačí kanvička objemu 350 až 500 ml. 

Dôležitým hľadiskom ovplyvňujúcim jej veľkosť je druh a kvalita čaju. Ak hľadáte kanvičku na prípravu čierneho alebo bylinkového čaju, kúpte si väčšiu.

K príprave viacnálevových čajov vyberte menšiu kanvičku, keďže chuť a vôňu každého nálevu veľmi ovplyvňuje teplota vody. V menšej kanvičke sa teplota lepšie udržuje.

Tvar nie je len záležitosťou dizajnu, má aj svoju úlohu. Nižšie modely sú vhodné k lúhovaniu čajov s menšími lístkami. Pre veľkolisté čaje odporúčame zvoliť vyššiu kanvičku, aby sa listy mohli dostatočne rozvinúť a naplno uvoľniť svoju chuť a arómu.

Čo sa materiálu týka, najzdravší variant a tiež najuniverzálnejší, ktorý navyše neovplyvní chuť nápoja, je kanvička sklenená alebo keramická s glazúrou či porcelán.

Pri výbere hrnčeka potom platia tie isté pravidlá, ako u kanvičky. 

 

Sitko

Najviac z čaju získate, ak necháte lístky v horúcej vode voľne rozvinúť. Avšak inak je to u čajov s drobnejšími čajovými lístkami a „nečajov“ typu Rooibos či Honeybush.

Vždy voľte sitko z kvalitnej nerezovej oceli, ktoré nijak neovplyvňuje chuť čaju.

Veľkosť by mala byť dostatočne veľká pre plné rozvinutie čajových lístkov. 

 

Skladovanie

Ak chcete, aby si lístky zachovali chuť a prospešné látky, čaj je nutné uchovávať v suchom, tmavom a chladnom prostredí do cca 20°C. Jednotlivé druhy sa musia skladovať zvlášť.

Ak daný sypaný čaj nemá opakovane uzatvárateľné balenie, sú vhodné plechové nádoby z inertného kovu. Vhodné sú aj keramické nádoby s tesnením.

Vyvarujte sa papierovým krabičkám a priehľadným skleneným nádobám – svetlo totiž znehodnocuje lístky. 

 

Doprajte si dostatok času na prípravu a dbajte na detail.

Vďaka tomu sa každý čajový zážitok stane jedinečným!

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať