Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Azorské ostrovy – raj na zemi

Uprostred Atlantického oceánu sa nachádzajú prekrásne Azorské ostrovy. Podľa legendy sú práve tieto ostrovčeky čriepkami bájnej Atlantídy – potopeného kontinentu. Hoci miestne klíma pôsobí veľmi náladovo, každý, kto ostrovy navštívil, tvrdí, že je to „malý raj na zemi“. Prekvapivo jednou z jeho periel je najstaršia a dokonca aj jediná čajová plantáž v Európe. 

foto alt

Flóra a fauna

Azorské ostrovy sú portugalské súostrovie a nachádzajú sa približne 1500 km od Lisabonu. Ostrovčeky sú „rozosiate“ na významnej námornej trase z Európy do Ameriky a z geologického hľadiska ležia na eurázijskej a severoamerickej litosferickej doske.

Súostrovie je tvorené deviatimi obývanými ostrovmi: São Miguel (najväčší, 759 km²), Pico (447 km²), Terceira (403 km²), São Jorge (246 km²), Faial (173 km²), Flores (143 km²), Santa María (97 km²), Graciosa (62 km²) a Corvo (17 km²). Každý z deviatich ostrovov sa pyšní celým radom zaujímavostí. Subtropické lesy, vzácne kvetiny, opustené pláže a útesy. Krása, ktorá rozbúši srdce.

 

Na ostrove Pico sa nachádza najvyššia hora Portugalska (2351 m), prekrásne vodopády a skvostné vinice. Na São Jorge sú úžasné kávové plantáže, pastviny a dokonca sa tu vyrába aj najznámejší portugalský syr. A ostrov San Miguel je jediné miesto v Európe, kde sa pestuje čaj. A to nie len tak ledajaký – je bio a ekologický vo všetkých smeroch. 

 

Dve storočia

Výroba čaju na Azorských ostrovoch bola zavedená počiatkom 19. storočia. Spočiatku to bol len malý, avšak geniálny nápad. Niekedy okolo roku 1820 na ostrov priniesol Jacinto Leite z Rio de Janeira prvú sadeničku čajovníku. Vtedy nikto netušil aká významná udalosť to bude pre celú ostrovnú ekonomiku! V tej dobe pracoval Jacinto ako veliteľ kráľovskej gardy kráľa Jana VI. v Brazílii a rozhodol sa vytvoriť prvú čajovú plantáž a podnebie ostrova sa pre plodiny ukázalo byť dokonalé.

 

Pestovanie čaju pomaly získalo podporu. Vtedy bola dôležitou súčasťou ostrovnej ekonomiky produkcia a vývoz pomaranča a ananásu.

O niekoľko rokov neskôr zasiahla ostrov ničivá pleseň a úplne zdevastovala pomarančové aj ananásové plantáže. Výroba čaju sa tak zdala byť sľubnou náhradou. To prinútilo členov Micaelense Promoter Society, aby vnímali výrobu čaju ako hospodársky cyklus, ktorý má za úlohu nahradiť ten pôvodný. Bola to záchrana a výroba čaju sa stala dôležitým prvkom hospodárstva a zamestnaním pre mnohých obyvateľov ostrova.

Svojho vrcholu čajová výroba dosiahla v päťdesiatych rokoch a budúcnosť čaju nikdy nevyzerala tak žiarivo. 

 

Najčistejší klenot

Málokto vie, že továreň Gorreana (existuje od roku 1883) každý rok vyprodukuje až 40 ton čaju. Zber prebieha od apríla do septembra a čaj sa vyváža do pevninského Portugalska, Nemecka, Rakúska, Francie, Talianska, Brazílie, Angoly, Japonska, USA a Kanady a dokonca je dostupný aj na českom trhu.

Vyrába sa nielen čaj čierny, ale aj zelený, ktorý je nefermentovaný a obsahuje vyšší podiel vitamínov. 

Čím je však čaj z Azorských ostrovov tak zvláštny? Plantáže čajovníku čínskeho sa nachádzajú stovky míľ od priemyselného znečistenia. Rastlinky sú vyživované len vodou, vzduchom, slnkom, vetrom, hmlami a zeminou, ktorá je bohatá na vitamíny. Žiadne herbicídy, pesticídy, žiadne farbivá a konzervačné látky!

Ide o čistý, prírodou vypestovaný a najviac biologický produkt, ktorý si viete predstaviť. Tento jemný zelený a čierny čaj je celosvetovo uznávaný a dokonca za svoju unikátnosť dostal nálepku „world class“! 

 

Už sa tešíte, až ho ochutnáte? Nechajte sa šálkou tohto osviežujúceho čaju preniesť do nádhernej zelenej krajiny obklopenej oceánom!  

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať