Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Malebné miesta v Čechách pre váš letný piknik

Začiatok letnej sezóny láka von, do prírody, či na výlet. Vybrali sme pre vás pár pokladov rozmanitej krajiny Čiech, o ktorých ste možno ani netušili. Urobte si voľné popoludnie, alebo pokojne aj celý deň, a vyrazte na piknik a za dobrodružstvom s rodinou, priateľmi a našim ľadovým Angličanom!

foto alt

Záhrada a park Sacre Couer, Praha
Na Smíchove, na mieste bývalej vinice, ktorú neskôr nahradil ovocný sad, sa nachádza jeden zo skrytých zelených klenotov metropole. Aj napriek svojej atraktívnej polohe v centre mesta tu veru davy turistov nestretnete a ešte k tomu si užijete skvelý výhľad na mesto. Pod košatými stromami nájdete mnohé miesta na vaše malé lukulské hody z domácich zásob a deti tu môžete bez obáv vypustiť na preliezačky alebo obrovskú šmykľavku. Relax si môžete spríjemniť aj návštevou miestnej Stanice prírodovedcov, ktorá usporadúva najrôznejšie voľno-časové aktivity pre deti a mládež so zameraním na prírodné vedy a chovateľstvo. V skleníkoch nájdete mnohé subtropické a tropické rastliny, ale aj akváriá a teráriá s množstvom živočíchov vrátane krokodílov. Vo vonkajšej záhrade naopak narazíte na poníky, kozy, prasiatka i klokany. 

Zámok Loučeň a Jabkenická obora, Nymburk
Objavte zámok Loučeň – romantickú barokovú pamiatku s pôvodnými interiérmi, ktorý sa nachádza v okrese Nymburk. Obklopuje ho rozľahlý anglický park s unikátnym novovybudovaným systémom 12 labyrintov a bludísk. Popri prehliadke zámku, špeciálnych detských prehliadkach či ďalšieho zábavného programu počas slávností, ktoré sa konajú vždy prvú sobotu v mesiaci, si môžete dopriať aj luxusný romantický piknik priamo v zámockej záhrade. Vybrať si môžete hneď z niekoľkých variantov piknikových košov. Vychladenú vodu a pár kúskov ovocia dostanete do balíčka, preto vám stačí si do tašky pribaliť len pár vreciek ľadového Angličana a môžete si pripraviť vlastný osviežujúci drink priamo na mieste. Po posilnení môžete pokračovať napríklad do Jabkenickej obory, ktorá v 17. storočí siahala až k zámku a dnes v nej pod starým dubovým porastom žije okolo 200 kusov danielov európskych. 


Žrebčín Favory, Benice pri Benešove
Na samote v rozmanitej krajine bývalého panstva arcivojvodu Františka Ferdinanda d´Este sa nachádza barokový statok Benice. Dnes v ňom sídli Žrebčín Favory, ktorý chová viac ako 20 ušľachtilých starokladrubských koní. Nechajte sa nalákať na výlet do okolitých lesov a lúk alebo napríklad kočíkom na zámok Konopiště. Deti sa tu môžu povoziť na poníkoch či somárikoch a v minizoo sa stretnúť s capkom Karolom, mulom Hugom a ďalšími zvieratkami. Samotná prehliadka žrebčínu tiež stojí za to. A čo v prípade, ak vás zastihol hlad? Pre návštevníkov žrebčínu je celoročne otvorená krčma, naopak, pre romantikov žrebčín ponúka možnosť urobiť si piknik v tráve práve na jeho rozľahlých okolitých pozemkoch. 

Babičkino údolie, Ratibořice
Neďaleko Českej Skalice v severovýchodných Čechách sa môžete vybrať na výlet na miesta známe z diela Boženy Nemcovej – Babička. Prezrite si národnú kultúrnu pamiatku Ratibořický zámok, Staré bielidlo a Rudrov mlyn. V malebnom údolí rieky Úpy si potom môžete urobiť piknik rovnako, ako si ho robili miestni obyvatelia už v 19. storočí. Babičkin košík plný dobrôt, ako sú klobásy, koláče, domáci chlieb či trdelník, si môžete zakúpiť v Posedení na mlyne. Alebo si pokojne doneste vlastné občerstvenie.

 

Tak kam sa vyberiete? 
 

Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať