Ahmad Tea Blog
Články
Recepty
Tagy

Pusťte Ahmad Tea do kuchyně

Viete, že sa dá čaj zapojiť aj do varenia? Čajový výluh môže slúžiť na niekoľko spôsobov a my vám dnes ukážeme, že ho možno využiť skvele aj do krémového talianskeho rizota. Napríklad ako tip na rýchlu a skvelú večeru vo dvojici alebo pohostenie pre návštevu. :)

Quisque a eros semper dui mollis tempus.

Ingredience

1
vrecúško čaju Rooibos
1
filetu lososa bez kože
250 g
ryže na rizoto (najlepšia odroda je Arborio)
parmezán na strúhanie
hrsť hrášku (stačí mrazený)
500 ml
vývaru (postačí aj bujón)
3
menšie cibule
soľ
korenie

Postup:
Ako prvé si pripravte vývar z kostí, či zeleniny. Pokiaľ chcete postup urýchliť, vystačíte si aj
s bujónom, odporúčame hovädzí, má výraznejšiu chuť. Do horúceho vývaru dajte lúhovať vrecúško čaju Rooibos. Dodá vývaru špecifickú chuť čaju a byliniek, a docielite tým zaujímavú súhru chutí, ktorá vás prekvapí.

Cibuľu ošúpte a pokrájajte nadrobno. Rozpáľte vo vyššej panvici alebo hrnci lyžicu masla (môžete pridať aj olej) a na ňom opražte cibuľu, až zosklovatí. V ten moment, kedy je cibuľa zmäknutá a rozvoňala sa, nasypte do hrnca všetku ryžu. Krátko ju orestujte a zalejte vývarom s čajovým výluhom, aby bola hladina 1 cm nad vrstvou ryže.

 

 

Premiešajte, znížte plameň na minimum a pozvoľna varte. Po pár minútach skontrolujte, premiešajte a pokiaľ sa bude vývar vyvárať, dolejte ho. Len čo začne byť ryža cca po 10 minútach na zhryz mäkká (záleží vždy na type ryže), vsypte do hrnca hrášok a na plátky pokrájaného lososa. Premiešajte, aby sa ryba uvarila a mäso zbledlo. Potom vsypte do hrnca parmezán a nechajte ho rozpustiť, dôkladne premiešajte. Parmezán je dôležitá súčasť, rovnako ako správny druh ryže, ktorý je vhodný do krémového rizota. Ryža Arborio totiž obsahuje, na rozdiel od iných druhov, ryžovú múčku a tá pri varení spôsobí, že bude mať rizoto krémovú konzistenciu. Rovnako ako parmezán, ktorý sa v ryži rozpustí a zahustí ju.

 

 

Rizoto osoľte podľa potreby. Vývar býva sám o sebe dosť slaný, rovnako ako syr, takže najskôr nebude potreba. Okoreňte a môžete podávať s hoblinkami parmezánu. Správne talianske rizoto má mať hustú krémovú konzistenciu a ryža by mala byť uvarená al dente, teda na zhryz, ani rozvarená, ani tvrdá. Rizoto podávajte len čerstvé, jedine vtedy je ryža krémová a akurát. A nezabúdajte pri jedle na pitný režim. Ako vhodný nápoj odporúčame šálku čaju. 

Zdieľať recept

Štítky receptu

Kúpiť ingredience

Mohlo by vás zaujímať